Buđenje proleća

Brodvejski rok mjuzikl Stivena Satera i Dankana Šejka "Bzđenje proleća", u režiji Nebojše Bradića, koji govori o tinejdžerima u nemačkoj provinciji krajem 19. veka i njihovom otkrivanju seksualnosti biće premijerno izveden u Beogradskom dramskom pozorištu 15. oktobra.

Ovo je prvi mjuzikl koji je ikad izveden na sceni BDP-a i zasnovan je na istoimenoj drami Franka Vedekinda iz 1891. godine.

- Pre tri godine gledao sam mjuzikl na Brodveju i bio sam malo skeptičan oko postavljanja komada, koji u podnaslovu ima "Dečja tragedija", u žanru mjuzikla. Kompozitori su pronašli dobro rešenje u rokenrolu, muzici koja decenijama izražava protest i pobunu. Kostimi i atmosfera predstave ukazuju na početak 20. veka, ali sama tema je bliska našem vremenu - kaže Nebojša Bradić.
Brodvejska premijera ovog mjuzikla bila je decembru 2006. godine u pozoristu "Judžin O Nil" gde je izvođena do januara 2009.godine. Za ovo vreme mjuzikl je odigran 888 puta. Originalna muzika je objavljena 2006. godine i osvojila je Gremi nagradu 2008. godine.
Mjuzikl "Budjenje proleća" je 2007. godine bio nominovan u 11 kategorija za nagradu Toni, od čega je osvojio osam, uključujući nagrade za najbolju muziku, režiju, tekst, mladog glumca…U Londonu je produkcija ovog komada osvojila 4 prestižne nagrade Olivije za 2009. godinu i to za najbolji mjuzikl, najboljeg glumca, najbolju sporednu ulogu i dizajn zvuka.
U predstavi igraju: Paulina Manov, Nataša Marković, Milica Zarić, Ljubinka Klarić, Ivana Nikolić, Djurdjija Cvetić, Milena Moravčević, Ivan Tomić, Daniel Sič, Dragan Petrović Pele, Miki Damjanović, Nebojša Djordjević, Vladan Milić, Žarko Stepanov i Andrija Kuzmanović.

Pogledajte još