Balansiranje Hilari Klinton u Srbiji i Bosni

NJUJORK/BEOGRAD, 13. oktobra 2010. (Beta) - Državna sekretarka SAD Hilari Klinton tokom poseta Sarajevu i Beogradu morala je da pokaže umešnost "delikatnog balansiranja", zalažući se naizgled za dve kontradiktorne stvari, ocenjuje u sredu dnevnik Njujork tajms.

"Hilari Klinton je u utorak ujutro u Sarajevu žustro zastupala stav da Bosna ne sme da dozvoli da nacionalizam razbije njenu uniju a popodne u Beogradu, glavnom gradu Srbije, naizgled se zalagala za suprotnu stvar," piše list.

Stojeći pored presednika Srbije Borisa Tadića dok on izjavljuje da Srbija ne priznaje, i da nikad neće priznati nezavisno Kosovo koje Beograd smatra delom Srbije, Klinton je izrazila svoje neslaganje, navodi list.

U Sarajevu je jedan student upitao da objasni te kontradiktorne stavove u kojima se s jedne strane protivi odvajanju Srba u Bosni ali zalaže za secesiju Kosova, Klinton je odgovorila da ne vidi da su dva slučaja uporediva.

Mnogi Srbi međutim, kako navodi list, prave to poređenje i u tome je teškoća koju imaju SAD i njihovi evropski saveznici "dok pokušavaju da ohrabre srpsku vladu, po svemu sudeći najviše prozapadnu i proreformsku vladu koju je ta zemlja ikad imala, a istovremeno priznaju nezavisnost Kosova protivno željama Srbije".

Pogledajte još