Ahmadinedžad stigao u posetu Libanu

BEJRUT, 13. oktobra 2010. (Beta-AP) - Više hiljada Libanaca oduševljeno je u sredu dočekalo na ulicama Bejruta iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, koji je doputovao u prvu posetu toj zemlji od kako je pre pet godina postao predsednik.

Doček na ulicama libanske prestonice organizovale su pristalice šiitskog pokreta Hezbolah. Okupljeni građani bacali su cveće na kolonu vozila u kojoj je bio Ahmadinedžad, pozdravljajući tako iranskog predsednika koji im je mahao sa krova svog džipa.

Dolazak Ahmadinedžada u Liban poklapa se sa trenutkom kada su ponovo podignute tenzije između Hezbolaha i libanske koalicione vlade, koju podržava Zapad. "Nama je potreban ujedinjen i moderan Liban i mi podržavamo libansku vladu i narod", rekao je Ahmadinedžad na konferenciji za novinare posle sastanka s libanskim predsednikom Majklom Sulejmanijem.

Ahmadinedžad se još jednom u svom govoru osvrnuo na Izrael navodeći da se i Liban i Iran "protive okupaciji, agresiji i zločinima koje je počinio cionistički neprijatelj i oni koji ih podržavaju".

Poslednji iranski predsednik koji je pre Ahmadinedžada posetio Liban bio je Mohamed Katami 2003. godine.

Pogledajte još