Čuveni Marinski balet impresionirao festivalsku publiku u Dubrovniku

Čuveni Marinski teatar, jedan od najcjenjenijih i najpoznatijih baleta u svetu, nastupio je sinoć na 70. Dubrovačkim letnjim igrama, zadivivši brojnu publiku koja je na ovo izvođenje stigla iz čitavog regiona. Park Gradac na dva je dana pretvoren u kulisu baleta u dva čina "Četiri godišnja doba" u koreografiji Ilje Živoja pripremljenog na muziku Maksa Rihtera prema Vivaldiju.

- Izmena godišnjih doba je mnogo više od promene vremena, ona simbolizuje sve što se događa na Zemlji. Smrt sledi život, jedno stanje prelazi u drugo, a sve te beskrajne promene postoje otkako je sveta. Moja Godišnja doba takođe su ciklus sa stalnom izmenom emocija i stanja: ljubavi, mržnje, ravnodušnosti, prve iskre i velike tame. Moji likovi uvek su suočeni s izborom, boreći se sami sa sobom i jedni s drugima, iako predstava nema jasnu priču – rekao je o svojoj koreografiji Ilja Živoj.

Balet "Četiri godišnja doba", premijerno izveden 2017. godine, prva je celovečernja baletna predstava ovog mladog koreografa, proglašena i nagrađena u premijernoj sezoni kao predstava godine u Sankt Peterburgu te dočekana s oduševljenjem u svetu. Na isti način Marinski je dočekan i u Dubrovniku, a prisutne su zadivili savršenom elegancijom pokreta te prenesenom emocijom, ganuvši deo publike do suza.

Ispraćeni su dugotrajnim aplauzom i ovacijama, pa se slobodno može reći kako ovo gostovanje ruskog baleta predstavlja jedan od vrhunaca programa jubilarnih 70. Igara. Branimir Pofuk tako je zapisao da je ovo prvo gostovanje legendarne baletne trupe iz Sankt Peterburga najlepši mogući dragulj ugrađen u krunu programa 70. Dubrovačkih letnjih igara.

Čuveni Marinski balet utemeljen je u 18. veku u Sankt Peterburgu kao Carski ruski balet, a veći deo 20. veka poznat i slavan kao lenjingradski Kirov, neizostavno je, nezamenjivo i legendarno mesto baleta i plesa, mesto na kojem su nastajala neka od najvećih i dan danas najomiljenijih dela te umetnosti, uključujući i najizvođenije od svih – Orašara. To je mesto s kojeg je u osvajanje sveta kretala čitava plejada legendarnih plesača i koreografa, mesto negovanja i čuvanja najstrožih kanona te lepršave i zahtevne umetnosti, a istovremeno ishodište i njenih revolucionarnih modernizatora i inovatora.

Iz ovog "sanktpeterburškog baletnog svetišta" izašli su tako i Nižinski, Pavlova, Nurejev i Barišnjikov. Ovo gostovanje u Dubrovniku prvo je pojavljivanje Marinski baleta s nekim celovečernjim baletom u regionu u novijoj istoriji, a pred festivalskom publikom biće izveden i večeras, 5. avgusta od 21:30 na parku Gradac.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još