#BookTalk2019 – Aleksandar Gatalica: Svi smo na pijaci, samo držimo različite stvari na tezgama

Regionalna književna konferencija "Book Talk" - 27. septembra ove godine će po peti put u Novom Sadu okupiti najpoznatije pisce, izdavače i književne kritičare u regionu!

Od 2015. godine u Novom Sadu se održava regionalna književna konferencija “Book Talk” posvećena najuglednijim piscima, kritičarima, izdavačima, poznatim ličnostima i umetnicima iz celog regiona.

Konferencija okuplja nekoliko stotina ljubitelja književnosti, a specifična je po mestu održavanja odnosno po tri galerije; Galerije Matice srpske, Spomen- zbirke Pavla Beljanskog, a od prošle godine i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića.

Svake godine program konferencije je opširniji kao i teme koje se obrađuju kroz panele i studije slučaja. U sklopu programa konferencije “Book Talk 2019 ” planirano je 13 panela i 5 predavanja, uz tradicionalni propratni program kao što je nedelja knjige u autobusima GRS-a.

U panelu “Kako pisci pišu: Male tajne velikih majstora. O mukama belog papira i izazovima praznog ekrana učestvovaće i Aleksandar Gatalica, književnik, prevodilac sa antičkog grčkog jezika i muzički kritičar, sa kojom smo razgovarali u susret konferenciji:

Koliki je rizik za pisca da nacionalnu prošlost gleda realnim očima, odnosno da nekog lika predstavi u negativnom svetlu?

-  Nije mali rizik. I dalje živimo u društvu koje počiva na herojskoj istoriji koja nije mnogo kritički nastrojena, naročito kada se predstavlja u školama. Nešto se tu menja poslednjih godina u udžbenicima istorije, ali je i dalje za pisca prostor pokazivanja pojedinačnosti u istoriji mesto ispitivanja, ali i rizika. Doduše, ima i lepih momenata, kada se susretnete s potomcima stvarnih ličnosti koje su postale junaci u romanu i kada vas oni pohvale za neobičnost situacije u koje ste stavili njihove dedove,  a koje su svakako romaneskne.

Koliku jačinu za Vas ima etiketa književni disident? Postoji li mesto u srpskom društvu za njih?

- Mislim da je status disidenata u dobroj meri dezavuisan.

Kotizacije za studente su besplatne, uz važeći indeks prilikom registracije, a o svim uslovima i načinima prijave, kao i detaljnijem programu možete se informisati na web-stranici konferencije: http://www.color.rs/booktalk2019/.

Pogledajte još