Mendžo pobednik Beogradske trke kroz istoriju

BEOGRAD, 13. oktobra 2010. (Beta) - Kenijski atletičar Džosfat Mendžo pobedio je na šestoj Beogradskoj trci kroz istoriju, u kojoj su prva tri mesta zauzeli Kenijci.

Mendžo je stazu dugu šest kilometara od Donjeg grada do šetališta iznad Save prešao za 16 minuta, 52 sekunde i devet stotinki, čime je postavio novi rekord staze. Prethodni rekord, iz 1996. godine, držao je Marokanac Brahim Lalafi (16 minuta i 58 sekundi).

Mendžo je u finišu pobedio ispred sunarodnika, olimpijskog vicešampiona na 5.000 metara Eliuda Kipčogea, koji je na cilj stigao
sa 16:55,3 minuta. Treće mesto zauzeo je Stiven Tum iz Kenije sa 16:56,5 minuta, i bio je brži od svetskog rekordera na 3.000 metara stiplčez Saifa Sajeda Šahina iz Katara.

"Tempo je od početka bio jak, staza je jako teška i do pred sam finiš nisam bio siguran u pobedu. Kad je došlo do finiša, bio sam uveren da ću nadmašiti Kipčogea. Znam da sam brži od njega", rekao je Mendžo i dodao da će ponovo doći u Beograd, ako dobije poziv.

Kipčoge je rekao da je zadovoljan osvajanjem drugog mesta na Beogradskoj trci kroz istoriju.

"Mislim da sam trku izgubio posle 50 metara kada sam ostao bez patike. Morao sam da stanem, da je obujem i da onda više od 200 metara sprintujem da dostignem ostale. Kontrolisao sam trku do finiša, a tada me je iznenadio Mendžo. Zadovoljan sam s obzirom na to da sam u sedam dana imao tri trke. Rado ću trčati na ovoj trci i sledeće godine", rekao je bivši svetski prvak na 5.000 metara.

Medju šesnaestoricom učesnika elitne trke bila su i četvorica reprezentativaca Srbije, a najuspešniji je bio Mirko Petrović, koji
je zauzeo 10. mesto sa 17:44,3, čime je popravio svoj najbolji rezultat na ovoj stazi.

U trci pripadnika Vojske i MUP-a Srbije učestvovalo je 29 takmičara u 10 ekipa, a najuspešniji su bili pripadnici Žandarmerije..

Pogledajte još