SPEKTAKULARAN KONCERT U DUBROVNIKU: Juja Vang i Andreas Otensamer digli publiku u Dvoru na noge

Svetske zvezde klasične muzike, pijanistkinja Juja Vang i klarinetista Andreas Otensamer nastupili su sinoć, 6. avgusta u atrijumu Kneževa dvora osvojivši brojnu festivalsku publiku vrhunskim izvođenjem, harizmatičnom pojavom i senzacionalnim koncertom.

Na programu su bila dela Vebera, Bramsa, Šuberta, Mendelsona, Debisija i Šopena, a planiranu poslednju kompoziciju, Horovicevu "Sonatinu za klarinet i klavir" zamenili su Bramsovom "Sonatom br. 1". Nastup ovih vanserijskih umetnika jedan je od vrhunaca muzičkog programa jubilarnih 70. Igara, što je potvrđeno gromoglasnim aplauzima, kao i neverovatnim peterostrukim vraćanjem na bis. Kao muzički dodaci izvedeni su: treći stavak sonatine Jozefa Horovica, "Tea For Two Doris Day", Geršvinov "Summertime", Kapustinovu koncertnu etidu te Markezov "Danzon br. 2".

- Volim koncerte na otvorenom, a ovaj pruža intimu zatvorenog prostora s otvorenim nebom iznad nas što nas približava prirodi te mi se zbog toga Dubrovnik odmah svideo – istaknula je Juja Vang, a Andreas Otensamer dodao je da cvrkut ptica koji dopire u prostor tokom koncerta stvara osećaj povezanosti i bez obzira na broj ljudi u publici, atrijum Kneževa dvora doživljava se tada kao centar grada.

Dodali su kako uživaju i definitivno žele da se vrate na festival još mnogo puta.

Superlativi kritičara i ovacije publike stalni su pratioci blistave karijere pijanistkinje Juje Vang, prepoznatljive po vrhunskom umeću i harizmatičnoj scenskoj pojavi. Umetnica godine 2017. prema časopisu "Musical America" veliki međunarodni uspeh ostvarila je 2007. godine kada je zamenila Martu Argerič kao solistkinja s "Bostonskim simfonijskim orkestrom", a dve godine kasnije potpisala je ekskluzivni ugovor s diskografskom kućom "Deutsche Grammophon" te se od tada, nizom nastupa i albuma koji su dobili sjajne ocene kritike, etablirala kao jedna od vodećih svetskih pijanistkinja, kojoj je ovaj koncert na 70. Dubrovačkim letnjim igrama bio ujedno i prvi nastup u Hrvatskoj. Njen muzički partner na koncertu u Dvoru, austrijski klarinetista Andreas Otensamer lani je na 69. Igrama naklonost festivalske publike i kritike osvojio jedinstvenom lepotom tona koji stvara svojim instrumentom.

Od 2011. godine Otensamer je prvi klarinet Berlinske filharmonije, a kao solista nastupa i u najznačajnijim koncertnim dvoranama širom sveta s orkestrima kao što su Bečka, Roterdamska ili Seulska filharmonija, Tokijski metropolitenski simfonijski orkestar, Orkestrom "Métropolitain" i drugi. Ekskluzivni ugovor s diskografskom kućom "Deutsche Grammophon" potpisao je 2013. godine, čime je postao prvi solo klarinetista kojem je to pošlo za rukom. Za svoj drugi album "Brahms - The Hungarian Connection Ottensamer" je 2015. primio nagradu "ECHO Klassik" za instrumentalistu godine. Andreas Otensamer i Juja Vang objavili su u martu ove godine zajednički album pod nazivom "Blue Hour" u izdanju "Deutsche Grammophonea".

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još