Džamija - apsolutno pogrešna odluka

KOSOVSKA KAMENICA, 08. oktobar 2007. (FoNet) - Lider Srpske liste, Oliver Ivanović, danas je  za FoNet izjavio da je odluka o izgradnji džamije u srpskom delu Berivojca u Kosovskoj Kamenici "apsolutno pogrešna".

Lokalna skupština je donela odluku o izgradnji džamije u srpskom delu naselja Berivojce, koje se nalazi na ulazu u ovo mesto, a treba da se izgradi pored igrališta na kome se igraju srpska i romska deca.

Odluka je izazvala veliko ogorčenej među srpskim i romskim življem. Meštani Berivojca kažu da se neće pomiriti sa ovom odlukom i najavlju peticije i proteste narednih dana.

"Odluka je verovatno motivisana predizbornom kampanjom i željom da se na jeftin ali opasan način dobije politički poen. Ono što zabrinjava jeste da se i 2007. godine razmišlja na taj način", rekao je Ivanović.

Ivanovića posebno brine to što "do ovog trenutka nije reagovao niko iz međunarodne zajednice".

U Berivojcu, inače, živi oko 750 Srba i 450 Roma i oni su većinsko stanovništvo. Meštani kažu da nije jasno zašto opštine nije odlučila da džamiju gradi u delu naselja u kome žive isključivo Albanci.

Opštinske vlasti u Kosovskoj Kamenici su pre dve godine jednom već, posle peticije koju su meštani masovno potpisivali, odustale od namere da podignu džamiju u srpskom delu Berivojca.

Pogledajte još