Prvo izvođenje muzičko-scenske igre "Mali princ" u Dvoru

Muzičko-scensko delo prema romanu francuskog pisca Antoana de Sent Egziperija "Mali princ" na jubilarnim 70. Dubrovačkim letnjim igrama biće praizvedeno pod pokroviteljstvom fondacije "Caboga Stiftung" u atrijumu Kneževa dvora 8, 9. i 10. avgusta s početkom u 20:30 sati, najavila je umetnička ekipa projekta predvođena rediteljem Hrvojem Korbarom i kompozitorom Ivanom Josipom Skenderom, danas u Dvoru odmah po završetku radionice za decu "Kako nastaje predstava".

Kratki roman "Mali princ" francuskog pilota i proslavljenog pisca napisan je 1943. godine, za vreme rata u Evropi, kao reakcija na do tada nezapamćene ratne užase i jedan je od najpopularnijih, najpoznatijih, najomiljenijih, ali i najneobičnijih književnih tekstova našega doba. Čitamo li ga kao dečju priču, u njoj prepoznajemo jednostavan oblik, ljupki dečji lik i lepotu opisanoga sveta, a odrasli putovanje ovog dečaka razumeju kao niz susreta u kojima se direktno i razorno istinito ocrtavaju simptomi bolesnog sveta iz kojeg je nestala ljudska prirodnost, empatija i temeljni smisao. Odraslima na planetama koje posećuje mali princ nije važna ni svrha ni korist njihovih postupaka, nego uporno ponavljaju nerazumljiva, mehanička ponašanja. Nasuprot tome, mali princ upućuje na drugačiji svet u kojem su dete i njegova logika spontanosti, maštovitosti, prijateljstva i bliskosti putokaz za povratak izgubljenoj ljudskosti. Začudan svet malog princa u Dvor donose Livio Badurina kao Pilot i Odrasli ljudi, Rok Juričić u ulozi Malog princa i sopranistkinja Marija Kuhar Šoša kao Ruža, Lisica i Zmija. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Zdravka Ivandija Kirigin, njena asistentkinja je Ana Fucijaš, a dizajner svetla Marko Mijatović.

- Ovaj projekt okupio je tim izuzetnih umetnika iz različitih područja i različitih generacija: Mariju, Zdravku, Livia, Roka i Ivana, a u istraživanje scenskih mogućnosti ovog dela krenuli smo zajedno, upravo iz uvodne crtice o crtežu zmijskog cara koji guta slona, iz sveta dečje igre i naših najranijih doživljavanja pozorišta – kazao je redatelj Hrvoje Korbar, dodavši da je u slučaju ovog uprizorenja Malog princa, čarolija – muzika, pomoću koje Knežev dvor pretvaramo i u svemir i u pustinju i pokušavamo u deci da probudimo upravo ono što i samo delo pokušava - da vide i ono čega nema, ono što je samo naznačeno, da vežbaju svoju maštu.

Zaigrana jedinstvenost te prepoznatljiva muzička poetika Ivana Josipa Skendera kroz vešte su kompozitorske postupke, znalačkom i domišljatom instrumentacijom već u muziku pretvorile neke od najzanimljivijih priča iz trezora hrvatske baštine priča za decu. Muzika koju je Skender napisao za fantastično putovanje malog princa elektroakustičkim kolažem zvukova planeta Sunčevog sistema isprepletenih muzičkim motivima koji će kasnije označavati pojedine likove i pojave, uvodi nas u jednu od najlepših priča koja poučava kako malene, tako (još više) i odrasle, a u Dvoru će je pod njegovom dirigentskom palicom izvesti dubrovački muzičari: violinistkinja Đana Kahriman, violista Šimun Končić, čelistkinja Vanda Đanić, kontrabasista Denis Ajduković, hornsta Toni Kursar, flautistkinja Đive Kušelj, klarinetista Stijepo Medo, pijanistkinja Stefani Grbić, udaraljkašica Karmen Pervitić te Ivan Končić na sintesajzeru.

Odmah po najavi, ovaj je program za velike i male, pobudio veliko interesovanje festivalske publike te su ulaznice za sva tri izvođenja već rasprodate.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još