TEŽNJA ZA SAVRŠENSTVOM UNIŠTAVA ZDRAVLJE: Žene osetljivije na stres od muškaraca

U današnje vreme, stres je deo svakodnevice. Svako ga podnosi na svoj način, ali su, prema rezultatima nedavne studije, žene mnogo osetljivije na stres od pripadnika jačeg pola.

Nedavno objavljeni rezultati istraživanja koje je sprovelo britansko Udruženje za upravljanje stresom pokazuju da su žene osetljivije na stres od muškaraca, ali i ukazuju na vreme života u kom je osoba najpodložnija njegovom uticaju.

Možda će zvučati čudno, ali je, prema mišljenju stručnjaka, reč o periodu od punoletstva do 33. godine, nakon čega se nivo stresa smanjuje.

Smatra se da je stres stanje u kom se osoba nalazi kada smatra da su očekivanja u njenom životu iznad mogućnosti koje ima na raspolaganju.

Ta težnja za savršenstvom, ljubavlju i lepotom, umesto da nas inspiriše, postepeno se pretvara u negativnu percepciju sebe i sveta, što često dovodi do brojnih zdravstvenih problema, fizioloških i psiholoških.

To potvrđuju i podaci Američkog instituta za stres da je gotovo 90 odsto svih tegoba sa zdravljem povezano upravo sa stresom.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freestock.com

Pogledajte još