Usvojena Deklaracija o osudi zločina nad srpskim narodom

BEOGRAD, 14. oktobra 2010. (Beta) - Skupština Srbije usvojila je u sredu uveče Deklaraciju kojom osuđuje zločine nad pripadnicima srpskog naroda i građana Srbije tokom oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji 90-ih godina 20. veka i izražava žaljenje i solidarnost sa žrtvama NATO bombardovanja.

Za deklaraciju su glasala 133 poslanika koji su bili u sali.

Deklaracijom Skupština Srbije osuđuje zločine nad pripadnicima srpskog naroda i građanima Srbije tokom oružanih sukoba u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu i poziva parlamente drugih zemalja, pre svega sa prostora bivše Jugoslavije, da osude zločine i izraze poštovanje prema srpskim žrtvama, a međunarodne organizacije i institucije koje se bave istraživanjem i procesuiranjem da na adekvatan način kazne počinioce zločina.

Skupština deklaracijom izražava punu podršku radu svih državnih organa i institucija u čijoj nadležnosti je istraga zločina učinjenih nad srpskim narodom i građanima Srbije, kao i preduzimanje gonjenja osumnjičenih za te zločine. Parlament takođe poziva nadležne organe i institucije da stalno podsećaju svetsku javnost na ove zločine i insistiraju pred međunarodnim institucijama na jednakom tretmanu svih žrtava i jednakoj odgovornosti za sve počinioce zločina.

Pogledajte još