Kupka za telo i duh

Dodaci za kupku poput ulja, bilja i morske soli uz samo malo truda doprinose relaksaciji kod kuće i pretvaraju kupatilo u oazu velnesa, kaže bečki stručnjak za kozmetiku, Helga Fiala-Haslberger 

Proizvodi za negu sa prirodnim sastojcima nisu ništa novo. Još je Kleopatra uvidela dejstvo mleka koje neguje. Njena tajna lepote bio je dodatak za kupku od šolje mleka, supene kašike maslinovog ulja i malo meda. 

Intenzivnu negu koži pružaju ulja, jer je štite od isušivanja. Da bi koža optimalno upila ulje i razvila njegovo dejstvo, preporučljivo je da nakon klasične kupke pola sata budete u bade-mantilu, jer bi se brisanjem skinuo sloj ulja. Nasuprot tome, kupke sa emulzijom se rastvaraju u vodi i neguju kožu već u vodi. Pre kupke se istuširajte, jer tuširanje čisti telo, doprinosi otvaranju pora i tome da delotvorne supstance dodataka za kupku bolje prodru u kožu. 

So za kupanje podstiče krvotok, pomaže kod nečistoća kože i čini kožu mekom i nežnom. Kupka sa solju iz Mrtvog mora dodatno podstiče prokrvljenost i delotvorno je sredstvo protiv celulita. Da biste sve ostatke soli otklonili sa kože, obavezno se istuširajte toplom vodom nakon kupke. 

Kupka sa biljem posebno pomaže kod promena raspoloženja. Kamilica i pšenične klice suzbijaju nečistoću kože, a kod iscrpljenosti čuda čine matičnjak, kantarion, korijander i lavanda. Prokrvljenost podstiču ruzmarin, menta ili đumbir, dok matičnjak, hmelj i valerijana doprinose smirenju. 

Oko 20 minuta kupke je dovoljno da popuste napetosti i da se telo oporavi. Pravo opuštanje je puna kada sa eteričnim uljima. Ulja razvijaju dejstvo kako preko kože tako i preko čula mirisa, jer stimulišu deo mozga koji je zadužen za emocije. Isparenja iz vode dospevaju preko disajnih puteva u krvotok. Dejstvo različitih ulja je različito. Aktivirajuća i revitalizirajuća su citrusna ulja poput limete, narandže i ruzmarina. Za opuštanje su dobri nerolin, ružino drvo i cimet. Blago slatkasta ulja smiruju vegetativni sistem. Ko ima proširene kapilare trebalo bi da izbegava dugu kupku u vreloj vodi. 

Compress

Pogledajte još