RASPRODATA OBA IZVOĐENJA: "Balkanski špijun" Narodnog pozorišta u Beogradu u parku Gradac

Kultno satirično delo Dušana Kovačevića "Balkanski špijun" u režiji Tatjane Mandić Rigonat i izvođenju Narodnog pozorišta u Beogradu na programu je 70. Dubrovačkih letnjih igara u petak i subotu, 16. i 17. avgusta u parku Gradac s početkom u 21:30 sati. Oba izvođenja su rasprodata.

Dušan Kovačević ovu je satiričnu farsu, prema kojoj je snimljen i istoimeni film kultnog statusa, napisao 1983. godine, a ona govori o odnosu vlasti i pojedinca. Motiv paranoje prikazan kroz analizu malog čoveka koji svet doživljava kao sistematsku zaveru protiv sebe i ideala koji zastupa te koji, obuzet manijom, stvara svoj mali, dobro organizovani totalitarni poredak, jednako je aktuelan i danas.

U ovoj produkciji rediteljke i dramaturškinje Tatjane Mandić Rigоnat glavni lik Ilija Čvorović, kojeg tumači Ljubоmir Bandоvić, kontaminiran je vestima koje govore o dobroj vlasti i o opasnostima koje prete od "stranih plaćenika i domaćih izdajnika". Radnju prekidaju tirade prepoznatljivih medijskih laži koje izgovara dopisani lik TV voditeljke. Ostale uloge tumače Nela Mihailоvić, Dušanka Stоjanоvić Glid, Кatarina Markоvić, Milutin Milоšević i Vanja Milačić.

Premijera predstave održana je u oktobru 2018. na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu uz sjajne kritike koje među ostalim kažu da predstava vrvi komičnim, ali i zaista potresnim trenucima te ističu sjajno kreiran glavni lik Ilije Čvorovića u maestralnom tumačenju Ljubomira Bandovića.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još