Raste napetost uoči izbora u Mjanmaru

JANGON, Mjanmar 15. oktobra (Beta-AP) - Vojne vlasti Mjanmara danas su optužile "pobunjenike" iz Vojske za nezavisnost Kačina za ovonedeljnu eksploziju u kojoj je poginulo dvoje ljudi, što je novi nagoveštaj zaoštravanja stava prema etničkim manjinama pred prve izbore posle 20 godina u toj zemlji.

Državni dnevnik Mjanma ahlin izvestio je da su minu u državi Kačin na severu zemlje, u čijoj je eksploziji u sredu poginulo dvoje ljudi, podmetnuli pobunjenici iz Vojske za nezavisnsot Kačina.

To je prvi put od potpisivanja primirja, kojim je 1994. prekinuta višedecenijska borba za autonomuju, da vojne vlasti etnički Kačinsku vojsku sa 8.000 članova nazivaju pobunjeničkom.

Vojna hunta nema čvrstu kontrolu u mnogim delovima zemlje sa brojnom manjinskom poulacijom. Od 1989. potpisani su sporazumi o prekidu vatre sa 17 pobunjeničkih grupa etničkih manjina. Većini je dozvoljeno da zadrže oružje i sačuvaju izvesnu autonomiju u svom regionu.

Uoči izbora 7. novembra, prvih posle 20 godina, vojna hunta tražila je od etničkih grupa da prekomanduju svoje snage u graničnu policiju, ali je većina to odbila pa se strahuje da će uoči izbora vojska pokušati da sprovede plan na silu.

Pogledajte još