Van fokusa

Branka Kuzmanović je u Prostoru Galerije Grafičkog kolektiva (Mesto) na Zidovima, "Novim" Površinama predstavila svoju novu ambijentalnu instalaciju (intervenciju) "Van fokusa"- koju je Bojana Burić u odličnom tekstu likovnog osvrta u katalogu nazvala još i "U potrazi za Mestom"

Pomalo ne naviknuti na "praznu"- "ispražnjenu" galeriju (prostor bez radova nastalih negde za bilo koju galeriju, ili ti za svaku, ulazimo u novo osmišljen prostor koji sad ima i neki drugi smisao, otkrivajući arhitekturu dosad nepoznatih vizura ovog izlagačkog ambijenta, sagledavajući isti prostor drugim i različitim čitanjima.

Sad, možda i po prvi put, sagledavamo galeriju kao prostor, "iscrtan" delom, delom koji je pravljen za tačno taj prostor, umesto standardnih situacija kad smo gledali radove, koji jesu, ili nisu, ili nije ni važno dobro izgledali u galeriji. Sad imamo saživot umetničkog dela i umetničkog prostora, kao i spoj i celinu, kao ambijent koji jeste umetničko delo.

Punoća "praznine", (ritam punog i praznog), delovi zidova- uglovi galerije za koje odprilike nikad nismo mislili da jesu izložbena površina, ili površina na kojoj smo unapred sa velikom sigurnošću očekivali rad, a sad je prazan, u smislu tu mora i treba nešto da se nalazi, dovode nas u situaciju da postajemo svesni galerije koja nije samo mesto, pa ni samo nešto više, već je sama po sebi u suštini ram za umeničko delo, ali i nešto više.

Samim tim se i odnos posmatrača prema izložbi i galeriji iz korena menja, nešto u nama tradicionalno se buni- zbuni, i zbunjeni čekamo i očekujemo. Istovremeno ono u nama što teži promišljanju raduje se iznenada- iznenađeno novom viđenju Galerije kao ambijentlne celine sa instalacijom u galeriji kao Mestu na kom i u kom je nastao projekat inspirisan prostorom.

Ova druga rečenica, ipak nekako ovde, daje suštinski, kroz preispitivanje odnosa pojma, oblika i funkcije prostora- mesta novi i istovremeno osnovni- prvobitni smisao samoj Galeriji, vizuelizacijom rada- dela, ambijentalnom instalacijom. 

Mi smo bili u novoj-staroj Galeriji (eto nekako nesvesno i ja stavljam galeriju na prvo mesto) Grafičkog kolektiva u potrazi za Mestom "Van fokusa". Ako tražite staro-novo Mesto naš vam je predlog Grafički kolektiv i izložba- Galerija Branka Kuzmanović.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još