Epidemija lajšmanioze u Avganistanu

KABUL, 15. oktobra 2010. (Beta) - Deset hiljada stanovnika Avganistana pogođeno je opasnom zaraznom bolešću lajšmanioza, koja nastaje od ujeda parazitske mušice flebotomus, a ispoljava se kroz izobličujuće promene na koži od kojih mogu ostati stravični ožiljci.

Kako je saopštila Svetska zdravstvena organizacija, bolešću je ugroženo 13 miliona ljudi u Avganistanu, pri čemu osiromašeno stanovništvo ne može sebi da priušti lekove za lajšmaniozu, prenosi agencija Asošijeted pres.

Ovu zarazu prenosi ženka flebotomusa, minijaturne mušice nalik na komarca, koja kad ubode čoveka, psa ili glodara ostavlja pod kožom krvožedna jajašca. Ona se razvijaju, stvarajući čvoriće, koji rastu i šire se, uz mogućnost da se pretvore u rane nalik na vulkan, sa uzdignutim ivicama i centralnim kraterom.

Do epidemije lajšmanioze došlo je u jednom seocetu u zapadnoj provinciji Herat, i od avgusta tamo su se inficirale 63 osobe, rekao je predstavnik SZO u Avganistanu Piter Graf. Uzrok širenja zaraze nije poznat, a prema Grafovim rečima, istražuje ga ekipa SZO, koja je poslata u pogođenu oblast.

Pogledajte još