Prva australijska svetica

PENOLA (Australia), 15. oktobra 2010. (Beta-AP) - Premijerka Australije DŽulija Gilard opisala je u petak Meri Mekilop, prvu australijsku sveticu, koja će biti kanonizovana u nedelju u Vatikanu, kao pionira koji predstavlja "sve najbolje što postoji u australijskom duhu".

Meri Mekilop prošla je zanimljiv put ka kanonizaciji uključujući i ekskomunikaciju.

Buduću svetica ekskomunicirana je u atmosferi zavisti i loših odnosa među sveštenstvom pošto je red Časnih sestara koji je ona osnovala razotkrio sveštenika pedofila. Pet meseci kasnije tamošnji biskup je na samrtničkoj postelji povukao odluku.

I sama rođena u siromaštvu zamonašila se 1867. godine i osnovala red časnih sestara Svetog Jozefa u Penoli. Osnivajući škole za siromašne borila se protiv siromaštva, gladi i predrasuda širom Australije i Novog Zelanda. Australijanci sa nestrpljenjem očekuju sveti čin, na temeljima škole koju je podigla Meri MekKilop, a koju je delimično srušio tornado.

Meri MekKilop preminula je 1909. godine a njen rad danas nastavljaju sestre Svetog Jozefa u sedam zemalja sveta brojeći 850 članica.

Pogledajte još