Pritužba protiv mitropolita Amfilohija

BEOGRAD, 15. oktobra 2010. (Beta) - Grupa za lezbijska prava Labris podnela je poverenici za zaštitu ravnopravnosti pritužbu protiv mitropolita Amfilohija i pozvala Sinod Srpske pravoslavne crkve da se ogradi od njegovih izjava o LBGT osobama i poziva na nasilje, saopštila je u petak Koalicija protiv diskriminacije.

Koalicija je mitropolita Amfilohija optužila za "najgrublji govor mržnje uperen prema pripadnicima LGBT populacije", uz istovremeno pravdanje huligana i nasilnika.

U saopstenju Koalicije navedeno je da je mitropolit u selu Klinci kod Luštice 11. oktobra LGBT osobe nazvao "smradom sodomskim", okarakterisao ih kao "obezbožene i nastrane" i izjavio da su "kuga i pošast sodomska".

Osim toga, navela je Koalicija, otvoreno je pokušao da opravda nasilje koje su počinili pripadnici desničarskih udruženja na dan održavanja Parade ponosa i indirektno podržao i najavio buduće slične akcije nasilja. "Bog će znati kad će udariti svojim bičem i opomenom, ali se to već polako priprema", kazao je mitropolit.

Pogledajte još