DOBAR, LOŠ I ZAO HOLESTEROL: Održavanjem normalne telesne težine smanjite nivo "zaostalog" holesterola

Kada govorimo o opasnosti od povišenih vrednosti holesterola, obično mislimo na takozvani "loš holesterol" ili LDL. Međutim, nova istraživanja koja su sproveli stručnjaci sa Univerzitetske klinike u Kopenhagenu pokazuju da bi trebalo izmeriti i uzeti u obzir još jedan pokazatelj, takozvani, "zaostali holesterol", koji nije ništa manje opasan.

Koncept holesterola je nedavno pretrpeo određene izmene. Stručnjaci sada smatraju da nije dovoljno da znamo samo nivo "lošeg" i "dobarog", već i "zlog" holesterola. Upravo je ovaj poslednji najviše povezan sa povećanim rizikom od infarkta miokarda i moždanog udara.

Naučnici su uz pomoć savremene tehnologije, poznate kao metabolomika, dokazali da se sadržaj holesterola u masnim česticama u krvi sastoji od jednakih udela sve tri vrste holesterola.

Odakle je došao treći? "Zli" ili "zaostali" holesterol je sadržaj holesterola u lipoproteinima bogatim trigliceridima ili rezidualnim česticama. Trenutno je najlakši način za određivanje nivoa ovog holesterola ispitivanjem triglicerida u krvi.

- Ovi rezultati ukazuju da prevencija infarkta miokarda i moždanog udara treba da bude usmerena ne samo na smanjenje nivoa lošeg LDL holesterola, već i na smanjenje preostalog holesterola ili triglicerida. Do sada su se i kardiolozi i lekari opšte prakse fokusirali na LDL holesterol, ali u budućnosti bi trebalo da promenimo taktiku - smatra profesorka Borga Nordestgard sa Univerziteta u Kopenhagenu.

Prema ovom istraživanju, najvažnija stvar koja se može učiniti da bi se postigao najniži mogući nivo zaostalog holesterola i triglicerida u krvi, bez upotrebe lekova, je da održavamo normalnu telesnu težinu.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freestock.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.