Za incidente odgovoran FS Italije

BEOGRAD, 15. oktobra 2010. (Beta) - Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić rekao je da je FS Italije odgovoran za incidente i prekid utakmice u Đenovi.

"Za organizaciju utakmice u celini je odgovoran Fudbalski savez Italije. To je i u propisima Evropske fudbalske unije (UEFA). Takvi su zakon i praksa u celom svetu... Kritike usmerene na račun naše organizacije i Ministarstva unutrašnjih poslova nemaju osnova", rekao je Karadžić posle hitne sednice Izvršnog odbora FSS.

Predsednik FSS je naveo da je sličnog stava i rukovodstvo UEFA. Karadžić, potpredsednik FSS Ivan Ćurković i generalni sekretar Zoran Laković zato će 18. oktobra u Nionu pokušati da predsednika UEFA Mišela Platinija ubede da naloži igranje novog duela Srbije i Italije.

"Činjenica je da bilo koja kazna UEFA ne bi bila iznenadjenje i da ne treba da budemo preveliki optimisti, iako epilog još nije poznat. Ali, učinićemo sve da reprezentacija ne bude ugrožena kaznom... Mišljenja smo da bi bilo pošteno da se igra nova utakmica, ali to su samo naše želje. Videćemo šta je realnost", istakao je Karadžić.

Duel Srbije i Italije prekinut je već u šestom minutu zbog baklji koje su na terena stadiona "Luidji Feraris" ubacivali srpski huligani, dok je italijanska policija odbijala da interveniše kako ne bi pogoršala situaciju.

Prethodno su napravljeni i propusti pri pretresu, pa su huligani na stadion ušli sa pirotehničkim sredstvima i alatom.

Karadžić je još u Djenovi izjavio da zna ko su organizatori vandalskog ponašanja navijača, ali danas nije želeo da iznosi imena u javnost, koju, kako tvrdi, nije obmanuo.

"Državni organi trenutno rade na identifikaciji huligana iz Djenove i njihovih organizatora. Verujemo da će ovaj put celu stvar isterati do kraja. Bilo bi neozbiljno da mi sada govorimo o imenima, jer državni organi siguno znaju više od nekog predsednika FSS. Sve naše informacije već smo im dostavili", rekao je Karadžić.

Predsednik FSS je u hotel Hajat došao u pretnji telohranitelja, pa su ga novinari upitali i da li se boji za svoju bezbednost, pre svega zato što su ga huligani iz Djenove proglasili za metu, iako su fizički napali golmana "orlova" Vladimira Stojkovića.

"Ranije je bilo nekih pretnji, ima ih i sada, ali to je pitanje za nadležne organe... Ne kažem da nisam aktuelan kod nekih navijačkih grupa, ni da nisam njihov prvi pik", kazao je Karadžić.

Srpske huligane u Djenovi predvodio je jedan od vodja navijača Crvene zvezde Ivan Bogdanov, koji je uhapšen posle meča.

"Ne znam stvarno da li su ljudi iz Zvezde nalogodavci svega. Nemam takve informacije. Nisu u Djenovi ni bili samo navijači Zvezde... Nadam se da će ovih dana biti tačno objavljeno ko su ti napadači na našeg golmana, oni koji destabilizuju ceo tim", kazao je Karadžić.

Generalni sekretar FSS Zoran Laković istakao je da je delegat meča sa Italijom David Petrijašvili u izveštaju koji je poslao UEFA naveo da je FSS sa tom organizacijom saradjivao na najbolji način.

"Procenu bezbednosti naše delegacije u Djenovi pravila je italijanska policija. Kao što mi radimo kada se igra u Beogradu... A šta su oni uradili za našu bezbednost? Odgovor na to pitanje tražićemo na sastanku u Nionu", rekao je Laković i dodao da to ne znači da bilo ko iz FSS beži od odgovornosti za ponašanje srpskih huligana.

Laković je podsetio da je septembarski duel Slovenije i Srbije u Beogradu obezbedjivalo 2.000 policajaca i 800 redara i da su oni munjevito reagovali na probleme pred početak meča. Duel u Djenovi, uprkos najavama o mogućim incidentima, obezbedjivalo je 400 policajaca i 200 redara.

 

Pogledajte još