Da li ste jabuke ili kruške?

Svim ženama je poznato da se masno tkivo na njihovom telu ne raspoređuje ravnomerno. Razlog za to je, možda, činjenica da ćelije na stomaku i bedrima na različit način "skladište" masti.

Profesor Majkl Jensen sa saradnicima na poznatoj klinici Mejo u Ročesteru, u američkoj državi Minesota, stavio je osam nedelja grupu volontera na ishranu prepunu masti u toku koje su merili šta se događa njihovim masnim ćelijama - adipocitima

Dok su ćelije na stomaku postajale sve veće, ćelije na bedrima su se množile tako što su "regrutovale" više adipocita iz ranijih "neudebljanih" ćelija. I što je "regrutovano" više novih masnih ćelija na bedrima, te su osobe dobijale manje masnih naslaga na stomaku.

Salo na stomaku ozbiljno povećava rizik oboljevanja od dijabetesa i drugih sistemskih bolesti dok salo na butinama i bedrima ima "zaštitno dejstvo".

Profesor Jensen je u izjavi za časopis Nju sajentist izneo mišljenje da salo na bedrima, najverovatnije, na neki način "usisava" višak energije koju stvara hrana i tako salo "drži podalje" od stomaka gde ono pričinjava veće štete.

Individualna sklonost da vaše telo zbog gojaznosti bude oblikovano kao "jabuka" ili "kruška" delimično je rezultat sposobnosti organizma da masne ćelije na bedru "regrutuju"
više adipocita.

Otkriće šta kontroliše ovaj proces u velikoj meri će pomoći da se uspešno borimo protiv razornog dejstva debljine na naše zdravlje.

(FoNet)
ROČESTER, 15. oktobar 2010.

Pogledajte još