Javna potrošnja i cene - na popravnom

Inflatorna očekivanja i monetarna politika do kraja ove i u 2008. razmatrani su juče u razgovoru Radovana Jelašića, guvernera Narodne banke Srbije sa predstavnicima sindikata i poslodavaca. Kako je za„Pregeld“ potvrdila Svetlana Barac, šef kabineta predsednika Saveza sindikata Srbije, dr Rajko Kosanović, šef odeljenja za pravno−ekonomska pitanja preneće stavove ove sindikalne centrale uz sugestije većeg stepena zaštite socijalnog i meterijalnog položaja zaposlenih i građana. Glavna upozorenja samostalnih sindikata odnose se na veću stopu inflacije od planirane u ovoj godini, rast cena i troškova poslednjih meseci i ogromna zahvatanja za javnu potrošnju, o čemu se izrađuju precizne mesečne i periodične analize i prognoze koje ukazuju na makroekonomske pokazatelje i ekonomski položaj i nizak standard građana. 

Predsednik ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ Branislav Čanak navodi da centralna banka nije adekvatno mesto za vođenje socijalnog dijaloga i da je to glavni razlog zbog čega su predstavnici ovog sindikata odbili da prisustvuju skupu na koji su pozvani. Prema mišljenju Čanka ovakva vrsta konsultacija narušava samostalnost NBS i takva vrsta dogovora nije uobičajena gotovo nigde u svetu. Ocenjujući monetarnu i fiskalnu politiku u dobroj meri uspešnom, Čanak procenjuje da centralnoj banci treba da se omogući autonomija i veća samostalnost u odnosu na aktuelne vlastii treba da joj se dopusti da nastavi da radi svoj posao bez većih ometanja i mešanja sa strane. Potrebno je,sugeriše Čanak, da se socijalni dijalog vodi na zato predviđenom mestu korz socijalno−ekonomski savet koji ne funkcioniše već godinama ni na jednom nivou, od opština do republike, te zamera što je skup u NBS zatvoren za predstavnike medija. 

Predsednik Skupštine Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković procenjuje da je rukovodstvo NBS vuklo dobre poteze, a pokazalo se da je to dobar rezultat njene veće samostalnosti.Međutim, za razliku od prošle godine kada je inflacija držana pod čvršćom kontrolom ona će ove godine da se izmakne kontroli, jer da bi se došlo do približavanja ulasku u EU inflacija treba da se obori na oko četri odsto, a ne da se „diže“ na preko osam do 10 odsto. Kako je juče istaknuto na sednici izvršnog i Upravnog odbora UPS glavna zamerka upućena je ekstremno visokoj javnoj potrošnji posebno budžetskoj potrošnji koja premašuje 40 odsto BDP−a, te treba da se uvedu ograničenja, jer bi se na taj način i privrednici i preduzetnici „relaksirali“ velikih obaveza koja guše razvoj, nova zapošljavanja i usporavaju produktivnost, ocena je Rate Ninkovića, predsednik UPS,koju je saopštio guverneru Jelašiću.(„Pregled“)

Pogledajte još