Odnosi Srbije i Kosova nisu mandat političara

ČAGLAVICA, 15. oktobra 2010. (Beta) - Cilj civilnog dijaloga Kosovo - Srbija je da se otvori što više kanala komunikacije i nakon prvog susreta organizovanog u Prištini planira se naredni, ovog puta u Beogradu, rekli su u petak predstavnici srpskog i albanskog civilnog društva.

Predstavnici Kosovske fondacije za otvoreno društvo i Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, koji su organizovali prvi susret, rekli su na konferenciji za novinare u Čaglavici da odnosi Srbije i Kosova ne treba da "ekskluzivno ostanu kao mandat političarima".

Oni su nastavak dijaloga i naredni susret najavili za decembar u Beogradu.

Direktor Kosovske fondacije za otvoreno društvo Ljuan Slaka ocenio je da civilni dijalog nedostaje i da treba da bude intenzivniji i da je cilj susreta u Prištini bio da "razgovaramo i otvaramo što više kanala među ljudima istih profesija".

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko ocenila je da je "ovaj dijalog pokazao da Srbi i Albanci mogu na vrlo konstruktivan način da vode razgovor o pitanjima koje treba da se reše a važna su za obe zajednice".

Učesnici prve runde civilnog dijaloga usvojili su zajedničku deklaraciju u kojoj su konstatovali zajednički interes da taj proces počne i pozvali političke elite da počnu svoj dijalog ali isto tako i pojedince da daju svoj doprinos i uključe se.

Pogledajte još