Rusi grade crkvu nedaleko od Ajfelove kule

PARIZ, 15. oktobra 2010. (Beta-AFP) - Ruske vlasti otvorile su u petak konkurs za izgradnju pravoslavne crkve i ruskog kulturnog centra nedaleko od Ajfelove kule u Parizu.

Francuska država u martu je Rusiji prodala zemljište površine 4.245 kvadratnih metara na kojem se nalazi bivša zgrada francuske metereološke službe koja će najvećim delom biti srušena. Pravoslavna crkva "neće biti viša od 25 ili 27 metara, računajući krst", u skladu sa urbanističkim propisima, kazao je ruski ambasador u Francuskoj Aleksandar Orlov predstavljajući novinarima projekat. Oko crkve nalaziće se vrt otvoren za javnost kapaciteta od 500 do 600 ljudi. U blizini crkve biće izgrađen moderan kulturni centar, a kamen, staklo i čelik su materijali koji se razmatraju za njegovu konstrukciju. U centru će se nalaziti kafe otvoren za javnost.

"Potrebno je da građevine budu u skladu" sa pariskim pejzažom, kazao je ruski ambasador, koji je u žiriju koji će odabrati projekat. U Parizu postoji jedna pravoslavna crkva, izgrađena u 19. veku. Izgradnja duhovno-kulturnog centra finansiraće se iz donacija, a trošak projekta procenjuje se na sumu između 20 miliona i 30 miliona evra, procenio je Orlov. Odluka o pobedniku konkursa biće saopštena 6. marta 2011, a izgradnja bi trebalo da počne u januaru 2012.

Pogledajte još