VRHUNSKI HUMOR U PREPUNOM PARKU GRADAC: "Balkanski špijun" nasmejao publiku do suza

"Balkanski špijun", kultno satirično delo Dušana Kovačevića izvedeno je sinoć, 16. avgusta na 70. Dubrovačkim letnjim igrama u prepunom parku Gradac. Sjajna predstava prema antologijskom Kovačevićevom tekstu, u režiji Tatjane Mandić Rigonat i u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda nasmejala je mnogobrojnu festivalsku publiku do suza, a Gradac je bio ispunjen do poslednjeg mesta.

Izuzetna glumačka postava na čelu s Ljubomirom Bandovićem kao Ilijom Čvorovićem i sjajnom Nelom Mihailović u ulozi njegove supruge, u dva i po sata ispunjena smehom i uvek aktuelnim temama, oduševila je mnogobrojne Dubrovčane i goste koji su ovaj program željno iščekivali. Dugi, višeminutni aplauz i četvorostruko vraćanje glumaca publici na poklon zaključili su veče humora na Gradcu.

Dušan Kovačević ovu je satiričnu farsu, prema kojoj je snimljen i istoimeni film kultnog statusa, napisao 1983. godine, a ona govori o odnosu vlasti i pojedinca. Motiv paranoje prikazan kroz analizu malog čoveka koji svet doživljava kao sistematsku zaveru protiv sebe i ideala koji zastupa te koji, obuzet manijom, stvara svoj mali, dobro organizovani totalitarni poredak, jednako je aktuelan i danas.

U ovoj produkciji redateljke i dramaturškinje Tatjane Mandić Rigоnat glavni lik Ilija Čvorović, kojeg tumači Ljubоmir Bandоvić, kontaminiran je vestima koje govore o dobroj vlasti i o opasnostima koje prete od "stranih plaćenika i domaćih izdajnika". Radnju prekidaju tirade prepoznatljivih medijskih laži koje izgovara dopisani lik TV voditeljke. Ostale uloge tumače Nela Mihailоvić, Dušanka Stоjanоvić Glid, Кatarina Markоvić, Milutin Milоšević i Vanja Milačić.

Premijera predstave održana je u oktobru 2018. na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu uz sjajne kritike koje među ostalim kažu da predstava vrvi komičnim, ali i veoma potresnim trenucima te ističu sjajno kreiran glavni lik Ilije Čvorovića u maestralnom tumačenju Ljubomira Bandovića.

Iako je prvobitno bila planirana samo jedna, sinoćnja izvedba, zbog velikog interesovanja publike, Narodno pozorište u Beogradu izvešće "Balkanskog špijuna" na jubilarnim 70. Dubrovačkim letnjim igrama još večeras, 17. avgusta s početkom u 21:30 u parku Gradac.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još