Vojnovićev "Geranijum" izveden na sedamdesetim Igrama

Treći premijerni dramski naslov jubilarnih 70. Dubrovačkih letnjih igara, Geranijum, nastao prema istoimenoj pripovetki Iva Vojnovića te pripovetki Otok Antuna Šoljana, u režiji Marine Pejnović i dramaturgiji Ivana Penovića, izveden je sinoć, 20. avgusta u parku Umetničke škole. Još četiri izvedbe na programu su do 24. avgusta.

Vojnovićeva priča o samoći, koja je danas prisutnija nego ikada pre, te spoj iskustva i mladosti Festivalskog dramskog ansambla, ali i autorskog tima, oduševili su festivalsku publiku pa je ansambl nagrađen dugotrajnim aplaudiranjem. Novelistički prvenac Iva Vojnovića Geranijum, najavljivao je tada, krajem 19. veka, nadolazeći talas hrvatske moderne i simbolizma u književnosti. Otkrivajući žensku perspektivu, Geranijum je priča o jednoj usedelici Mari i o samoći. Vojnović u Geranijumu, kao i u drugim svojim velikim delima posle, uzima tu samoću kao kontinuirano, progresivno stanje, samoću kao prostor i vreme identifikacije stanja lika. Samoća u ovom delu pitanje je prepuštanja sudbini te je iskaz zarobljenosti podneblja u kojem smo rođeni. Mare se druži sa samoćom, kako je drugi ne bi morali upoznati. U ovoj predstavi tom Vojnovićevom viđenju samoće kao nadopuna, ali i kao kontrast, postavljen je Otok Antuna Šoljana koji se nudi kao mesto za beg i kao mesto u kojem možemo ostati sami, odmoriti se i ući u samoću, kojoj, za razliku od one u Geraniujmu, naziremo kraj, ali ga ne priželjkujemo.

Festivalski dramski ansambl uz maestralnu Doris Šarić Kukuljica, koja je u glavnoj ulozi Mare snažnom izvedbom u pojedinim scenama dovodila publiku do suza, čine Irena Tereza Prpić kao Marica, Nikola Baće u ulozi profesora, Jelena Miholjević koja tumači Pavlu, Lucu igra Tena Nemet Brankov, Nataša Dangubić tetku, Marin Klišmarić Vlada, Filip Detelić oca i Toma, Iva Šimić majku i Zdenku, a Romano Nikolić Harona.

Uz mladu redateljku Marinu Pejnović koja se iskazala i prošle godine na 69. Igrama horizontalnim čitanjem Držićevog Odbrojavanja, te mladog dramaturga Ivana Penovića, koji zajednički potpisuju i adaptaciju dela, autorsku ekipu predstave čine kostimografkinja Barbara Bourek, scenografkinja Zdravka Ivandija Kirigin, autor muzike Josip Maršić te dizajner svetla Elvis Butković. Jezični savetnik na predstavi je Maro Martinović, asistentica dramaturga je Antonela Tošić, dekoraterka cveća Vesna Sretović-Čeljo, a inspicijent Virginija Bolfek.

Dugogodišnji partner i pokrovitelj Dubrovačkih letnjih igara, OTP banka donator je ove predstave, a Dubrovačke letnje igre zahvaljuju i Zlatarni Križek, trgovini Michal Negrin i Festival Shopu na poklonjenom nakitu za potrebe produkcije, kao i Tekstilprometu.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još