RECIKLIRAJ I PUTUJ: Ulaznica za metro u Rimu - 30 recikliranih plastičnih flaša

Večni Grad, kao i nekoliko gradova Evrope, uključio se u kampanju smanjenja zagađenja, pa je u italijanskoj metropoli od skoro moguće zameniti plastičnu flašu za kartu u podzemnoj železnici.

Slična kampanja postoji i u Istanbulu, a rimski korisnici metroa mogu uštedeti novac i doprineti očuvanju planete.

Princip je jednostavan - na tri stanice u Rimu, putnici mogu reciklirati plastične flaše u automatima za prodaju voznih karata, a zauzvrat dobijaju određeni iznos na kartici koji kasnije mogu zameniti za karte.

Inicijativu nazvanu "Ricicli + Viaggi" (Recikliraj i putuj) pokrenula je gradonačelnica Virdžinia Regi. Period testiranja projekta trajaće 12 meseci i ako se pokaže uspešnim, biće proširen i na druge stanice metroa u Italiji.

Za svaku recikliranu flašu, korisnik će na kartici dobiti iznos od pet centi, što znači da je za standardnu kartu od 1,5 evra, potrebno reciklirati 30 flaša. Boce mogu biti raznih veličina, od 0,25 pa do dva litra.

Italija inače ima velikih problema s otpadom, tako da su u Rimu prepune kante uobičajen prizor, a u vreme letnjih vrućina, one predstavljaju i opasnost po zdravlje.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još