Muzička poslastica za kraj jubilarnih 70. Igara

S početkom u 21:05 sati, a prenos koncerta počeće u 22 sata.

Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije već tradicionalno zatvara Dubrovačke letnje igre velikim gala koncertom 25. avgusta ispred crkve sv. Vlaha, ove godine pod režijom svog šefa dirigenta Enrika Dinda uz gostovanje mlade udaraljkaške zvezde Simona Rubina. Završni koncert, u izravan televizijski prenos na HRT-u, počeće tačno u 22 sata.

Enriko Dindo, proslavljeni violončelista i dirigent, povodom ovog koncerta rekao je kako je stvaranje muzike uvek izvanredno iskustvo ali muziciranje na sugestivnim mestima čini ga jedinstvenim, a  Dubrovnik je nesumnjivo jedno od najšarmantnijih mesta za doživeti tako čarobno iskustvo. Istakao je kako je on već nekoliko puta imao tu sreću, jer naime on je na Igrama već nastupao kao violončelista, ali ova je prigoda još posebnija zbog nazočnosti simfoničara Hrvatske radiotelevizije kojima je šef dirigent od sezone 2015./2016. Sa Simonom Rubinom maestra Dinda, osim profesionalne saradnje, veže i prijateljstvo koje se rodilo odmah i vrlo spontano, kako je istaknuo, a oduševio ga je njegov svet udaraljki i sveobuhvatni način na koji doživljava muziku, što je i dovelo do toga da često dele koncertne podijume. Dodao je kako Simona smatra jednim od najvećih savremenih muzičara.

Simone Rubino Percussion Soloist
Photo: Marco Borggreve

Simon Rubino ime je koje označava novo razdoblje udaraljkaša koji su se etablirali na sceni klasične muzike. Nastupao je s vodećim evropskim orkestrima poput Berlinske filharmonije i sarađivao s velikim dirigentima kao što su Zubin Mehta, Gustavo Gimeno, Manfred Honek, Tugan Sohijev i Kazuki Jamada. Rubino na svojim koncertima stvara virtuozan vatromet dosad nečuvenih timbara i ritmičke preciznosti, dok istovremeno očarava svojim senzibilnim i nijansiranim stilom, piše kritika. U novoj sezoni biće rezidencijalni umetnik Minhenskog radijskog orkestra.

Na programu završnog koncerta su Papandopulova Uvertira operi Amfitrion, trostavačni koncert za udaraljke i orkestar Frozen in Time nagrađivanog izraelskog kompozitora Avnera Dormana te Slike s izložbe Modesta Petroviča Musorgskog u orkestraciji Mauricea Ravela. Nakon toga uslediće kratka ceremonija zatvaranja 70. Igara i spuštanje festivalske zastave Libertas s gradskog zvonika, uz članove ovogodišnjeg dramskog i muzičkog festivalskog ansambla.

Završni koncert i zatvaranje festivala, tradicionalno se može pratiti i u izravnom prenosu na Prvom programu Hrvatske televizije, a uoči toga biće prikazan drugi deo dokumentarnog filma Grad od Igara, Igre od Grada scenarista Vedrana Benića i redatelja Lukše Benića, koji je festivalska publika premijerno gledala prošle nedelje. Spomenuti drugi deo podnaslova Sećanje na budućnost, na Prvom programu Hrvatske televizije biće prikazan.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još