BIZARAN ZAKON: Longjir - norveški grad u kojem je zabranjeno umiranje

Osim što nosi titulu najsevernijeg naseljenog grada na svetu, norveški grad Longjir koji se nalazi na Svalbardu poseban je i po tome što u njemu niko umro već 69 godina.

U tom gradu koji se nalazi na Svalbardu niko nije umro gotovo 70 godina, jer je umiranje zakonom zabranjeno.

Čak i ako ste ceo život proveli u njemu ako vam se dogodi da obolite i bolest dođe do terminalne faze, moraćete da odete s ostrva i da smrt dočekate na nekom drugom mestu, piše IFL Sajens.

Ako se ipak dogodi da iznenada umrete, vaše telo će biti hitno otpremljeno i nećete biti sahranjeni na ostrvu.

Iza ovog zaista bizarnog zakona stoji veoma bitan razlog: zaštita ostalih stanovnika.

Davne 1950. godine otkriveno je da se tela koja su sahranjena na gradskom groblju ne raspadaju zbog toga što je tlo stalno smrznuto, a kao rezultat toga virusi u leševima mogu da prežive i postoji rizik od budućih zaraza.

Nešto slično se dogodilo na severu Sibira, gde je došlo do epidemije antraksa 2016. godine.

Tom prilikom su se uzrokom zaraze smatrala tela divljih životinja koja su se nalazila u smrznutom tlu koje se prilikom naglog porasta temperature otopilo. Tada je jedna osoba umrla, a još 90 je završilo u bolnici.

Takođe, otkriveno je da se virus španskog gripa još nalazi u telima ljudi koji su umrli početkom veka, a poslednja osoba zaražena tom bolešću u ovom norveškom gradu umrla je 1917. godine.

Naselje je na popisu stanovništva iz 2015. godine imalo 2.144 stanovnika, a na ostrvu vlada arktička klima s letnjim temperaturama od tri do sedam stepeni, a zimi temperatura pada do -13 stepeni Celzijusovih.

Polarna noć traje 111 dana (od kraja oktobra do marta vlada potpuni mrak).

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još