GDE JE NESTALA STRAST: Najčešći problem među dugogodišnjim parovima

Upoznali ste se, zaljubili, niste mogli da skinete poglede, a ni ruke jedno s drugoga. Potom ste se venčali, prošlo je neko vreme, a onda ste shvatili da je ona početna strast koja vas je spojila - jednostavno isparila...

Mnogi parovi širom sveta prepoznaju se u ovoj priči, koja je i jedan od najčešćih razloga zbog kojih ljudi posećuju bračne terapeute, tagajući za odgovorom na pitanje: Gde je nestala strast?

Traganjem za odgovorom na to pitanje bavio se i psiholog, specijalizovan za emotivnu i seksualnu terapiju sa Univerziteta u Bostonu, doktor Ogi Ogas.

- Nedostatak seksualne strasti najčešći je problem među dugogodišnjim parovima. Najčešće se događa to da su partneri još uvek emotivno povezani i poštuju se, ali im nedostaje seksualna iskra. Na to se često žale žene kojima mnogo nedostaje strast sa početka veze, ali ni muškarci nisu imuni na isto - objasnio je on.

Mnogi misle da se u pozadini nedostatka seksualne želje kriju neki drugi problemi, ali u većini slučajeva to ipak nije tako. Kako ističe, veliku ulogu kod gubitka strasti u dugim vezama igraju biologija, antropologija i psihologija.

Kao ključni element nedostatka strasti najčešće se navodi to što se partneri previše dobro poznaju, ali to je samo deo uzroka. Ogas kaže da su žene, poslednjih godina i decenija, doživele značajnu evoluciju, zbog čega su muškarci i žene danas jednaki na svim stranama.

Ali kada je o seksu reč, glavnu ulogu preuzima animalni, odnosno primitivni deo mozga u kome su muškarci ti koji su seksualno dominantni, a žene su te koje su pasivnije. I tu dolazi do kratkog spoja, jer takve podele ni muškarci ni žene više ne žele svesno da preuzmu, zbog toga dolazi do problematičnih situacija u spavaćoj sobi.

Doktor Ogas parovima savetuje da jednostavno priznaju istinu - nije samo dosada i svakodnevica ono što ubija strast u vezi. Seksualnu želju uništava i to što ne želimo sebi da priznamo da postoje seksualne razlike između muškaraca i žena.

To nije ponižavajuće, jer je priroda tako postavila stvari. Ovde nije reč o poretku u društvu, nego o seksu.

- Razgovarajte i priznajte svoje najdublje maštarije. Garantujem vam da će tada doći do naglog buđenja strasti - poručuje on. Ogas napominje da svakodnevica snažno utiče na seksualni život i to na loš način:

- I baš zato bi seksualni život trebalo da bude onaj deo u kome će oba partnera otpustiti sve kočnice i prepustiti se svojim animalnim strastima bez straha od osude. U prilog tomu govore i brojna istraživanja. Parovi sa kojima sam radio, i koji su poslušali taj savet, rekli su mi da su im se seksualni životi značajno popravili - istakao je on.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još