ZA SVE SU "KRIVI" HORMONI: Ljubav može da "plane" za 5 sekundi

Ponekad je dovoljno samo pet sekundi gledanja oči u oči pa da pomislimo kako smo se zaljubili. Retko to priznamo, a češće prećutimo, da druga strana ne bi pomislila da smo čudaci. Ali taj osećaj je stvarno moguć - objašnjavaju naučnici i navode da su za sve krivi hormoni odgovorni za dobro raspoloženje. Kada se oni aktiviraju, mi više ništa ne možemo da sprečimo.

Prvo nas "strefi" dopamin - hormon zadužen za buđenje euforije, pa imamo osećaj da će nam partner kojeg smo "pikirali" biti kao nagrada koju odavno očekujemo. I to je dovoljno da se osećamo zaljubljeno. Poletni smo, vrcamo od energije i čini nam se da sve možemo. Nema te prepreke koju ne bismo mogli da preskočimo. Ljubav dolazi tek posle toga, kada se pokrenu oksitocin i vazopresin, koji čine da osećamo veću bliskost i povezanost sa partnerom.

Britanski naučnici su dokazali da se to kod muškaraca dešava ranije i da im je manje vremena potrebno da priznaju ljubav. Oni čekaju u proseku nešto manje od tri meseca da prvi put kažu partnerki da je vole, dok 39 odsto njih to izgovara već u prvom mesecu veze. Žene su uzdržanije, pa izjavljuju ljubav posle četiri i po meseca.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.