Svečano dodeljene nagrade Orlando za najbolja umetnička ostvarenja na 70. Dubrovačkim letnjim igrama

Dobitnike nagrade Orlando za najuspešnija ostvarenja u dramskom i muzičkom programu jubilarnih 70. Dubrovačkih letnjih igara, ali i Grand prix Orlanda, objavila je Hrvatska radiotelevizija danas, 25. avgusta na svečanosti dodele nagrada u atrijumu palate Sponza.

Ocenjivački sud za muziku, u sastavu Matija Novaković, Diana Hilje i Maroje Brčić, jednoglasno je odlučio da nagradu Orlando za najvrednije umetničke domete u muzičkom programu jubilarnih 70. Dubrovačkih letnjih igara dodeli Luki Šuliću i Aljoši Juriniću za koncert održan u atrijumu Kneževa dvora 22. avgusta, a u obrazloženju stoji da su umetnici svirali tehnički savršeno, tonski besprekorno, prijateljski međusobno instrumentima razgovarali, a da se pri tom nisu nadmetali. Mnogobrojna publika duboko uvučena u nestvarni muzički trenutak na kraju je gromoglasno i s ovacijama slavila muziku i izvođače te izmamila dva bisa.

- Za pretpostaviti je da će ova dubrovačka nagrada Orlando u narednom razdoblju biti novi podsticaj za uzlet dua Šulić i Jurinić, kako u njihovim zajedničkim komornim projektima, tako i u već svetski ostvarenim solističkim karijerama. Dubrovnik ih, naravno, rado i s nestrpljenjem očekuje ponovo - kazao je predsednik ovog ocenivačkog suda Matija Novaković. Nagradu je primio Aljoša Jurinić te otac Luke Šulića, Božo Šulić, zbog sprečenosti umetnika.

Nagrada Orlando za najbolje umetničko ostvarenje u dramskom programu ovogodišnjih Igara dodeljena je Doris Šarić Kukuljici za ulogu Mare u predstavi "Geranium" Iva Vojnovića u režiji Marine Pejnović i dramaturgiji Ivana Penovića i rediteljke predstave. U obrazloženju koji potpisuju Paolo Tišljarić - predsednik, te Petra Jelača i Perica Martinović – članice Ocenivačkog suda za dramu, među ostalim stoji kako je Doris Šarić Kukuljica u ulozi Mare sublimirala sve dosadašnje Vojnovićevske uloge, dodajući ovoj interpretaciji novo lice žene koja doživljava toliko boli da se čini da će se slomiti, ali na kraju uspeva ne samo da izdrži nego da se i bori. Kroz lik Mare ispunjene bolom i nepravdom koju život može doneti, Doris Šarić Kukuljica kao da je, u sasvim novom rediteljsko-dramaturškom čitanju, sažela ukus Vojnovićevog senzibiliteta, glumački iznela srž svih onih likova koji su primorani da odstupe od života ili da ga žive kroz druge. Ona nosi ovu predstavu istinskom proživljenošću svoje kreacije, i rečito slika puninu Marinog života, sadržajnog i u samoći. Jedna od najvećih hrvatskih pozorišnih i filmskih glumica, Doris Šarić Kukuljica, već je 1991. godine osvojila nagradu Orlando za ulogu Hekube u toj Držićevoj tragediji.

Odlukom Veća, Nagrade Orlando Grand prix za poseban i naročit umetnički doprinos u ostvarenju celokupnog programa Dubrovačkih letnjih igara u jednoj festivalskoj godini ili više festivalskih sezona dodeljen je Milki Podrug Kokotović, zasigurno najvećoj dubrovačkoj dramskoj umetnici, istovremeno živoj legendi, klasično verziranoj kako u ulogama dramskih heroina, tako i u širokom rasponu komediografskih postignuća.

- Gotovo da nema posetioca festivala koji ne poznaje njene kreacije na Dubrovačkim letnjim igrama, poput Emilije, Dobre, Kraljice Ane, Jele, Livije Ancile – Klare Anite, Vovotkinje od Jorka, Gospođe Mare, Dobre, Laure, Gertrude, Dadilje, Jokaste, Claire Zachanassian, Mare Beneše. Ako je savremeni dubrovački pozorišni izražaj poznat u celoj regiji, onda je to svakako zasluga Milke Podrug Kokotović. Kolika je njena važnost za Igre, svedoči sveprisutnost ove umetnice u svakodnevici kako u raspravama o teatru i njegovom značenju, tako i u kolektivnom sećanju svih učesnika Dubrovačkih letnjih igara. Odgojivšši niz pozorišnih umetnika, te podučivši ih radnoj i profesionalnoj etici, Milka Podrug Kokotović uvek je bila primer za brojne generacije umetnika koji i danas stvaraju hrvatski teatar - navedeno je u obrazloženju. Grand prix Orlando umetnici uručila je ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek, a prikazan je i kratak video kao podsetnik na neke od uloga koje je Milka Podrug Kokotović maestralno oživela tokom svojih šezdeset godina na Igrama.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još