Nema odgovornosti za nepoštovanje zakona

BEOGRAD, 18. oktobra 2010. (Beta) - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je u ponedeljak da u dosadašnjoj praksi nisu funkcionisali mehanizmi odgovornosti za kršenje zakona o zaštiti ličnih podataka i o slobodnom pristupu informacijama.

Pitanje odgovornosti za kršenje Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja do sada je pokretano samo simbolično, a za nepoštovanje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti uopšte nije otvarano, rekao je Šabić na seminaru za sprovođenje tih zakonskih propisa.

Do sada je procesuirano samo nekoliko stotina, od više hiljada prekršaja Zakona o slobodnom pristupu informacijama, ali još niko nije odgovarao za kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, rekao je Šabić na otvaranju seminara o problemima u sprovođenju tih zakona.

Kako je saopšteno iz kancelarije poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, u saradnji sa Višim prekršajnim sudom Srbije i Višim prekršajnim sudom u Beogradu organizovan je petodnevni seminar za više od sto sudija tih sudova.

Pogledajte još