Krediti skupi, radnici nekvalifikovani

BEOGRAD, 18. oktobra 2010. (Beta) - Predstavnici vodećih preduzeća Srbije ocenili su u ponedeljak da osnovne probleme za poslovanje u zemlji predstavljaju skupi krediti, teška naplata potraživanja, oscilacija kursa dinara, pad tražnje i smanjena kupovna moć građana.

Na sednici Poslovnog saveta Ministarstva ekonomije Srbije, na kome je sa ministrom Mlađanom Dinkićem razgovaralo tridesetak privrednika, među kojima su predstavnici kompanije Delta, Tigar, Bambi Banat, Valjaonica alumnijuma Sevojno, Goše, rečeno je da problem predstavlja i velika nezaposlenost, nekvalifikovana radna snaga, povećanje cene sirovina.

Privrednici tih kompanija, koje prema podacima Ministarstva ekonomije predstavljaju vodeće izvoznike iz Srbije, očekuju veću pomoć države u nastupima domaćih firmi na inostranim tržištima i investiranju, kao i omogućavanje povoljnijih uslova kreditiranja.

Osnivač ITM grupe Toplica Spasojević rekao je da je za normalne rezultate srpske privrede u ovoj godini nužna stabilizacija kursa do kraja godine, jer će u protivnom 75 odsto privrede imati negativne rezultate.

Pogledajte još