Cvetković: Srbija ide u EU

BEOGRAD, 19. oktobra 2010. (Beta) - Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izrazio je očekivanje da će Srbija postati članica Evropske unije (EU) između 2014. i 2016. godine.

Na otvaranju Konferencije Juromani (Euromoney) o finansijama i investicijama u jugoistočnoj Evropi premijer je kazao da ne brine za proces evropskih integracija Srbije. "Mi želimo da uđemo u EU ali je od toga mnogo bitnije da naš sistem prilagodimo evropskim standardima", istakao je Cvetković.

Premijer je dodao da se osmelio da prognozira kada će Srbija ući u EU pošto će to sigurno biti nakon isteka mandata njegove vlade.

Govoreći o budžetu, Cvetković je rekao da će Vlada Srbije u okviru rebalansa budžeta raspodeliti više od 16 milijardi dinara i da je način raspodele već jednim delom dogovoren sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

On je kazao novinarima da će u narednih nekoliko dana biti postignut dogovor sa Fondom i da bi za nekoliko nedelja rebalans mogao biti usvojen. Predsednik Vlade Srbije kazao je da "im je MMF već rekao da deo novca mogu da upotrebe u skladu sa svojom ekonomskom politkom".

U tom smislu, rekao je Cvetković, za siromašne će biti utrošeno između šest i sedam milijardi dinara a među većim stavkama u rebalansu biće policija i subvencije.

Pogledajte još