Srbija u srednjoj kategoriji po otvorenosti budžeta

BEOGRAD, 19. oktobra 2010. (Beta) - Srbija je u srednjoj kategoriji država po otvorenosti budžeta, rezultat je istraživanja sprovedenog u 94 zemlje, saopštila je u utorak nevladina organizacija za borbu protiv korupcije Transparentnost Srbija.

Programski direktor TS Nemanja Nenadić izjavio je da je Srbija svrstana u srednju kategoriju država koje "pružaju neke informacije o budžetu, ali u nedovoljnoj meri da bi se on u potpunosti razumeo i da bi izvršna vlast bila podvrgnuta potrebnim proverama".

Indeks otvorenosti budžeta (Open budget index) za Srbiju je 54 od maksimalnih 100 i ona deli 36. mesto na listi od 94 zemlje.

Skor Srbije se znatno popravio od 2008. godine, kada je bio 43, ali to nije bilo dovoljno za prelazak u krug zemalja koje "svojim građanima pružaju dovoljno informacija za analiziranje i razumevanje budžeta", saopštio je Nenadić na skupu "Uloga nevladinih organizacija u borbi protiv korupcije".

Od osam ključnih budžetskih dokumenata, u Srbiji se ne izdaju redovno tri – takozvani "građanski budžet", to jest dokument u kojem bi predlog budžeta bio približen građanima, sveobuhvatni izveštaj o reviziji završnog računa budžeta i polugodišnji izveštaj o prihodima, rashodima i kreditima.

Pogledajte još