Ministar predstavio ispravku odredbe koju je ranije branio

BEOGRAD, 19. oktobra 2010. (Beta) - Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je u utorak da je izmenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti predviđeno da svi zdravstveni radnici i zaposleni u zdravstvenoj ustanovi mogu dopunski da rade u zdravstvenoj ustanovi, odnosno privatnoj praksi i da se time ispravlja neravnopravnost koja je postojala u poslednjih godinu i po dana.

Do sada su lekari mogli da rade dopunski u privatnoj praksi, samo ako podele radno vreme, odnosno u državnoj ustanovi rade pola radnog vremena. Malo broj lekara je prihvatio taj sistem.

Na početku rasprave o predloženim izmenama zakona u Skupštini Srbije, Milosavljević je naveo da će zdravstvenim radnicima biti omogućen dopunski rad do jedne trećine punog radnog vremena.

Prema njegovim rečima, zdravstveni radnik dopunski rad može da obavlja kod poslodavca sa kojim ima zaključen ugovor o radu sa punim radnim vremenom, odnosno kod drugog poslodavca, pod uslovom da taj dopunski rad ne utiče na organizaciju rada zdravstvene ustanove.

Izmenama zakona predviđeno je zaključenje ugovora o dopunskom radu koji sadrži vrstu, način, vreme trajanja posla, visinu i način utvrđivanja naknade za rad.

Pogledajte još