DRŽAVA IM NE PRIZNAJE BRAK: Bivši zet i svastika Strazburu tužili Grčku

Evropski sud za ljudska prava doneće sutra presudu povodom interesantnog slučaja koji je u vezi sa bračnim odnosima u Grčkoj, u kojem su dvoje nepriznatih supružnika tužili tu zemlju, tvrdeći da im je prekršeno pravo na brak.

Georgios Teodorou (68) i Sofia Cocorou (62) iz Korope, tužili su Grčku jer su im sudovi poništili brak, a razlog za to je blisko pobočno srodstvo, s obzirom da je Sofia sestra Georgiosove prve žene P.T. sa kojom je formalno bio u braku 30 godina i sa kojom ima jednu ćerku.

Georgios Teodorou i P.T. venčali su se 1971. a razveli su se 30 godina kasnije, 2001. godine odlukom Atinskog okružnog suda, koji je utvrdio da od 1996. žive razdvojeno. Konačno su razvedeni 2004. godine.

Teodorou se već 2005. godine oženio sestrom svoje prve žene, Sofijom Cocorou u religioznoj formi, navodi se u saopštenju Evropskog suda.

Sledeće godine P.T, Georgiosova prva žena, žalila se javnom tužiocu, tvrdeći da je brak ništav (nevažeći) na osnovu bračnog srodstva između dva supružnika.

Okružni sud je 2010. godine poništio brak na osnovu člana 1.357 grčkog građanskog zakonika, koji posebno zabranjuje brak između osoba povezanih pobočnim srodstom do trećeg stepena.

U odluci, sud je istakao da su podnosioci predstavke bili srodnici u drugom stepenu pobočnog srodstva, a grčki zakon zabranjuje njihov brak iz razloga srodstva i poštovanja institucije porodice.

Viši sudovi u Grčkoj su takođe odbili njihove žalbe, pa nepriznati supružnici sada od Evropskog suda za ljudska prava traže da presudi u njihovu korist.

Inače, u Srbiji bi ovakav brak bio dozvoljen. Porodični zakon Srbije ovu zabranu ne propisuje, ali propisuje smetnje za sklapanje braka, zbog tzv. "tazbinskog srodstva".

Prema tim odredbama, brak ne mogu sklopiti tazbinski srodnici u prvom stepenu prave linije: svekar i snaha, zet i tašta, očuh i pastorka te maćeha i pastorak.

Sud međutim, može iz opravdanih razloga, dozvoliti sklapanje braka između tazbinskih srodnika, kaže naš zakon.

Tumačenjem ovih odredbi proizlazi da brak je između bivših, svastike i zeta, u Srbiji dozvoljen, što je za Tanjug potvrdila i profesorka Olga Cvejić Jančić.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još