“Invest in Vojvodina”: Stvara se dobra klima za ulaganje i poslovanje naših kompanija

Kompanija „Color Media Communications“ i Privredna komora Vojvodine održali su danas konferenciju „Invest in Vojvodina“ u Privrednoj komori Vojvodine (PKV). Konferencija je omogućena i uz medijsku podršku magazina „Diplomacy&Commerce“.

Današnje stručno okupljanje održano je u cilju predstavljanja investicionih potencijala AP Vojvodine, privrednih kretanja i razvoja ekonomije u AP Vojvodini i Republici Srbiji (RS), trgovinske i regionalne saradnje, primera dobre prakse, kao i načina za dalje unapređenje investicione klime u nastojanju privlačenja novih investitora, ali i širenja obima postojećih aktivnosti.

Konferenciju su otvorli: Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine; Robert Čoban, predsednik Color Press Group-e i Đorđe Milićević, potpredsednik Pokrajinske vlade.

Tom prilikom, predsednik PКV-a, Boško Vučurević, rekao je da je Srbija danas lider regiona u privlačenju stranih direktnih investicija (SDI), a Vojvodina, istakao je, njen najsnažniji zamajac.

- To je rezultat konzistentne ekonomske politike Vlade RS i Pokrajinske vlade, kao i svih njenih institucija, ali i svih aktivnosti komorskog sistema RS na čelu sa Privrednom komorom Srbije i PКV, razvojnih agencija, trgovinskih predstavništava i ambasada u zemlji. Zato smo i odlučili da zajedno sa ‘Color Press Group-om’ upriličimo jedan ovakav skup i na jednom mestu okupimo sve najznačajnije aktere,“ rekao je danas Vučurević.

Potpredsednik Pokrajinske vlade, Đorđe Milićević, naglasio je da bi današnja konferencija trebalo da omogući presek aktuelnog stanja privrednih kretanja kod nas.

- Sveukupno je u Srbiji i Vojvodini u poslednjih nekoliko godina dobra klima za ulaganje, a to govore i podaci: 4,5% rasta BDP-a u prošloj godini, koji je bio najviši u prethodnoj dekadi. Sve su to dobri signali, ali tu ne smemo stati – rekao je on objasnivši da se ove godine očekuje rast od tri do 3,5%.

Milićević je dodao da je stvorena dobra klima za ulaganje i da, kako je rekao, naše kompanije dobro posluju; raste spoljnotrgovinska razmena, industrijska proizvodnja, sektor usluga, pa i turizam.

U svom obraćanju, predsednik „Color Press Group“, Robert Čoban, istakao je da, otkad je magazin „Diplomacy&Commerce“ pokrenut 2016. godine, uz njega svakog septembra izlazi i dodatak „Invest in Vojvodina“, a da je ovo prvi put da se uz dodatak, održava i konferencija ovog tipa, koja je okupila sve relevantne činioce: komorski sistem, predstavnike republičke, pokrajinske, gradske vlasti, strane ambasadore, privredu, domaće i strane kompanije.

Razvojna agencija Vojvodine na konferenciji predstavila je investicione potencijale u Vojvodini, prof. dr Vesna Bengin predstavila je Institut Biosens kao primer dobre prakse.

Tokom konferencije prisutni su mogli da se informišu u okviru tri panela: „Različite industrije, jedan cilj: stabilna ekonomija“, „Regionalna međukomorska saradnja: nova šansa za rast“ i „Cirkularna ekonomija: održiva ekonomija u Republici Srbiji“.

Prisutnima su se ovom prilikom obratili predsednici Privredne komore Srbije i privrednih komora iz Makedonije, Republike Srpske, županije Čongrad, Segedin i Grčko-srpske privredne komore, kao i privrednici, direktori banaka, poljoprivrednih udruženja, zadruga i klastera, predstavnici Novosadskog sajma, Кliničkog centra Vojvodine, Univerziteta u Novom Sadu i drugih relevantnih institucija iz zemlje i inostranstva.

Кonferenciji su prisustvovali ambasadori i predstavnici ambasada u Republici Srbiji (Italija, Japan, Slovenija, Maroko, Egipat, Tunis, Ujedinjeni Arapski Emirati, Кatar, Rumunija, Hrvatska), kao i počasni konzuli Slovenije i Tunisa.

Pogledajte još