Vladajuća koalicija hvali izmene ZKP

BEOGRAD, 20. oktobra 2010. (Beta) - Izmene Zakonika o krivičnom postupku omogućiće efikasnije delovanje državnih organa u borbi protiv nasilja, ocenili su u sredu poslanici stranaka vladajuće koalicije.

Opozicija je najavila da neće podržati predložene izmene, dok će stav Liberalno demokratske partija (LDP) zavisiti od toga da li će biti usvojen amandman te poslaničke grupe.

U raspravi, šef poslaničke grupe Napred Srbijo Tomislav Nikolić ocenio je da predložene izmene udaljavaju Srbiju od ljudskih prava i upitao da li vlast predlozenim rešenjima namerava da spreči "opravdane izlive nezadovoljstva na ulicama".

Nikolić je naveo da je jedna sednica prekinuta i da se raspravlja o izmenama Zakonika o krivičnom postupku zbog derbija. Na to je reagovala ministarka pravde Snežana Malović koja je istakla da nije istina da se izmene Zakonika o krivičnom postupku donose zbog predstojećeg derbija u subotu.

Poslanica Demokratske stranke Srbije Milica Radović ocenila je da nije potrebno menjati Zakonik o krivičnom postupku jer je i sadašnji Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim borilištima dovoljno rigorozan, ali da je problem u tome što se on ne primenjuje.

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija rekla je da se izmenama ne povećavaju represivne mere, već da je reč o potrebi da se procesuiranje počinilaca krivičnih dela učini efikasnijim.

Pogledajte još