Parlament Slovenije ratifikovao sporazum EU i Srbije

LJUBLJANA, 20. oktobra 2010. (Beta) - Skupština Slovenije je u sredu jednoglasno ratifikovala Sporazum Evropske unije (EU) i Srbije o stabilizaciji i asocijaciji.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je tokom posete Ljubljani u sredu rekao da je današnji dan zbog ratifikacije sporazuma važan za odnose Srbije i Slovenije, a njegov slovenački domaćin Samuel Žbogar izrazio zadovoljstvo što je ratifikacija obavljena upravo danas, tokom Jeremićeve posete.

Ministri spoljnih poslova EU bi trebalo da idućeg ponedeljka u Luksemburgu odobre da se molba Srbije za prijem u EU uputi Evropskoj komisiji. Žbogar je naglasio da je "sada poslednji trenutak da se to učini".

Odobravanju molbe Srbije se protivi Holandija koja istrajava u stavu da EU treba da sačeka do sledećeg izveštaja glavnog tužioca Tribunala u Hagu Serža Bramerca što je zatražio i Parlament Holandije.

Sporazum Evropske unije (EU) i Srbije o stabilizaciji i asocijaciji je posle trogodišnjih pregovora potpisan 29. aprila 2008, a Savet ministara EU je 14. juna 2010. godine odobrio početak procesa ratifikacije tog sporazuma u zemljama-članicama EU.

Pogledajte još