Odbačeni

Film koji ne koketira ni jedan jedini momenat s publikom. Ili gledaj, ili ne gledaj... 

Scenarista i reditelj Miloš Radivojević ne odstupa u svom najnovijem filmu "Odbačeni" ni za jotu od svog već poznatog viđenja sveta u kojem žive otuđeni, uplašeni, sebični ljudi. Filozof Tomas Hobs i njegova maksima "čovek je čoveku vuk" dobili su, možda najvernijeg sledbenika u liku srpskog filmskog reditelja Miloša Radivojevića.

Umetnik koji sledi svoju viziju, ideju, dosledan stav i iskrenost koja može da izazove simpatije. Radivojević kaže "ja sam to što jesam, moji filmovi su takvi kakvi jesu, briga me za kritike, ne marim za zaradu i prazne bioskope, a domaća kinematografija, šta je to?". Oni koji poznaju Radivojevićevu filmsku poetiku neće ni malo biti iznenađeni. Neki filmski autori izgleda da zaboravljaju da umetnost voli i promene i iznenađenja. 

Film govori o nedaćama čoveka u kasnim četrdesetim, u tumačenju Svetozara Cvetkovića. Tu su tranzicija, liberalni ili divlji kapitalizam na srpski način, nefunkcionalna porodica, gubitak vrednosti, ljubavi, otuđenje, nerazumevanje dece i roditelja... Sve ono što možemo da pročitamo svaki dan u novinama, vidimo na televiziji. 

I pored doslednog stava - previše depresije, nemoći, praznog hoda, uz nekoliko duhovitih dijaloga, o smrti kao snu koji se uvek obistini i Tolstoju kojeg možete zamisliti i kao babu. 

Mali omaž svim velikim umovima, kroz magnovenja glavnog junaka, provejavaju fotografije Ive Andrića, Meše Selimovića, Dostojevskog, Mileve i Alberta Ajnštajna, srpskih realista, čije knjige na koncu gore u kontejneru. Izgleda da ih je, uz nekoliko izuzetaka, malo ko od Radivojevićevih junaka čitao. 

Tragedije, umiranja, nestanci... Devetogodišnja ćerka koja glavnom junaku, svom ocu, priznaje da bi volela kad poraste da "bude kurva, jer svakog volim i ništa mi nije gadno", umrtvljene scene, sivi tonovi, klasična muzika...
 
Psihijatri bi mnogima zabranili ovaj film, a sigurno je da se najveće kritike čoveka i civilizacije mogu izreći i na drugi naizgled "lakši način". Srbija će izgleda još dugo čekati na srpske Simpsonove ili South Park, a  izgleda da je u međuvremenu počela da zaboravlja Jovana Steriju Popovića, Nušića, Miju Aleksića, Miodraga Petrovića Čkalju ... 

Danijela Tadić

Pogledajte još