POSLE 57 GODINA BRAKA: Indijka rodila blizance u 74. godini

Starica iz Indije verovatno je najstarija žena koja je postala majka, i to blizanaca, u 74. godini.

Žena potpisana samo kao Mangajama je posle 57 godina braka sa farmerom Sitaramom Radžaraom (80) i in vitro veštačke oplodnje u četvrtak, carskim rezom rodila dve zdrave devojčice.

Ona je, uprkos tome što je ušla u menopauzu pre 25 godina i prozivkama da je ukleta, i dalje žarko želela da rodi dete. Muž je ostao uz nju u najtežim trenucima i dao joj snage da izdrži, a za zahvat se opredelila kada je njena komšinica tako zatrudnela u 55. godini.

Kada se bračni par obratio klinici u gradu Guntur, lekari su isprva bili iznenađeni, ali su posle analiza dali zeleno svetlo za in vitro oplodnju jer Mangajama nije imala probleme sa krvnim pritiskom niti dijabetesom.

Takođe je neverovatno da je zatrudnela u prvom krugu procedure, a trudnoću je nadgledalo čak 10 lekara, koji su kontrolisali opšte zdravstveno stanje žene i ishranu, posebno pazeći na moguće srčane probleme.

- Jako sam srećna. Bog je uslišio naše molitve. Mi smo najsrećniji par na planeti, imamo svoju decu – rekla je porodilja.

Lekari ističu da je glavni razlog uspeha izuzetno zdravlje Mangajame. Ona i njene ćerke su ipak zadržane na posmatranju, i pored toga što su zdrave i nije bilo komplikacija.

Ovaj slučaj pokrenuo je debatu među stručnjacima u Indiji. Neki tvrde da je tretman bio neodgovoran, kao i da je pitanje kako će i koliko dugo stariji par moći da brine o deci.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još