Patrijarh Irinej izašao sa VMA i stigao u Patrijaršiju

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, izašao je danas iz Vojnomedicinske akademije, potpuno oporavljen, posle prijema, 5. septembra. U Patrijašiju SPC u Beogradu, njegova svetost je stigla, oko 10 časova, gde su ga dočekali najbliži saradnici, potvrđeno nam je u Patrijaršiji.

Konzilijum lekara, koji je formiran da bdije nad patrijarhovim zdravljem, učinio je sve što je bilo potrebno da se njegovo stanje prvo stabilizuje, a potom da se oporavi i vrati u Patrijaršiju SPC redovnim obavezama.

Podsetimo, dva dana pre prijema na VMA, njegova svetost je bio iscrpljen, imunitem mu je jako bio pao, a to je bilo nakon mnoštva obaveza koje je imao u zemlji i inostranstvu od kojih se, prekatično, nije odvajao mada mu se bliži punih devet decenija života. U petak, 6. septembra, dan nakon dolaska na lečenje, čelnog čoveka SPC posetio je, na VMA, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Sve vreme boravka u bolnici, prema svedočenju njegovih saradnika, patrijarh Irinej je obvavljao redovene dužnosti od potpisivanja akata i drugih dokumenata do davanja zadataka i instrukcija za rad SPC i Mitropolije beogradsko karlovačke na čijem je, takođe, čelu.Ni u jednom trenutku nikome nu Sinodu SPC nije palo na pamet da razmatra, eventualno, da ga neko zamenjuje, jer za to, jednostavno, nije bilo potrebe.

Na čelu konzilijuma koji je zbrinjavao poglavara SPC sve ove dane bio je brigadni genearal profesor dr Dragan Dinčić.

Izvor: Novosti
Foto: Televizija Hram - YouTube/Printscreen

Pogledajte još