NEGATIVAN PRIRODNI PRIRAŠTAJ UZIMA DANAK: Sa svakom novom godinom u Srbiji nestane od 35.000 do 40.000 stanovnika

Zbog negativnog prirodnog priraštaja Srbija svake godine izgubi čitav jedan grad veličine Kikinde. Sa svakom novom godinom u Srbiji nestane od 35.000 do 40.000 stanovnika jer ih toliko više umre nego što se rodi. Nažalost, negativni trend nastaviće se i sledećih godina.

Poražavajuća statistika bila je tema trećeg demografskog samita u Budimpešti, na kojem je učestvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Kako je rekao na početku izlaganja, demografski minus u Srbiji tokom 2018. godine iznosi 37.680 ljudi.

- To znači da je Srbija izgubila grad veličine Kikinde, u kojoj sada živi oko 38.605 stanovnika - rekao je Vučić i dodao da srpski narod ima specifičan izraz za pad nataliteta - bela kuga.

Predsednik Srbije naglasio je da je rad na ovom polju izuzetno neizvestan jer se Srbija suočava sa problemima koje ima čitava Evropa. Takođe, Vučić je podvukao da je prosečna starost u Srbiji 43,2 godine, dok je 20,2 odsto populacije starije od 65 godina. Kako je rekao, nijedna generacija onih koji su rođeni posle Drugog svetskog rata nije omogućila prostu reprodukciju.

- Da bi nas sledeće godine bio isti broj kao danas, broj dece po ženi bi trebalo da bude 2,1, a u Srbiji je trenutno taj broj 1,48 - rekao je Vučić i dodao da je Srbija u poslednjih 75 godina imala padove i uspone, periode mira i rata, prosperiteta i ekonomske stagnacije i pada, ali da je natalitet od pedesetih godina dvadesetog veka ispod nivoa potrebnog za "obnovu populacije".

Vučić je istakao da su negativni trendovi prisutni i u bogatim i u siromašnim zemljama, pa tako u Srbiji najbogatiji delovi zemlje, najbogatije opštine u Beogradu, imaju najmanje stope nataliteta. Tako su, kaže, i mere koje su preduzete dale rezultata u najsiromašnijim delovima zemlje.

- Niko ništa ne može da garantuje, šta god da uradite, ne znate da li ćete dobiti pozitivne rezultate. Tako mere u jednoj zemlji koje su dovele do poboljšanja, nisu uspele u nekoj drugoj. Takođe, primetno je da su mere koje su primenjene u Srbiji dale bolje rezultate u siromašnijim nego u bogatijim delovima zemlje. Očigledno je da nismo u stanju da promenimo svest srednje klase i u tome vidim ozbiljan problem. To je nešto na čemu treba da radimo - rekao je Vučić.

Demograf Vladimir Nikitović naglašava za "Blic" da će Srbija imati negativni prirodni priraštaj i narednih godina.

- Broj rođenih se smanjuje jer je stopa rađanja u neprekidnom padu. Da bismo dostigli stopu rađanja kakvu imaju skandinavske zemlje ili Velika Britanija od dvoje dece po majci i zaustavili pad, potrebno nam je barem 20 godina, a i kada bi se to dogodilo ne bismo odmah osetili pozitivne posledice. Praktično bi nam bilo potrebno 30 godina da bismo imali broj rođenih na nivou od pre 10 godina - objašnjava Nikitović i dodaje da se kod stope rađanja trendovi sporo menjaju, a posledice su dugoročne.

Ni kada je reč o broju umrlih, ne treba očekivati velike promene.

- Još nekoliko godina broj umrlih će biti manje-više isti, a onda će početi polako da se smanjuje jer odlazi takozvana bejbi bum generacija rođena odmah posle Drugog svetskog rata. Ali to smanjenje će biti kratkog daha. Prosto, sve nas manje ima pa i ne može da nas umire više nego što nas je. Tako da će i dalje biti oko 30.000 više umrlih nego rođenih. Procene su da će broj stanovnika u Srbiji i narednih decenija nastaviti da pada ako se nešto konkretno ne učini - podvlači Nikitović.

U prethodnoj deceniji bilo je godina, poput 2012, kada je broj rođenih porastao za skoro 2.000, ali dugoročno gledano to nema velikog efekta.

- Taj porast može da bude posledica odloženog rađanja, što znači da je te godine više starijih majki rađalo. Zato to treba gledati kao incident, ta 2012. ne prikazuje realno stanje stvari u demografiji. Takođe, vantelesna oplodnja je dobar gest, ali može da utiče u svega jednom promilu na povećanje broja rođenih. Kada bismo uveli seksualno obrazovanje u škole, imali bismo znatno manje maloletničke trudnoće i polnih bolesti koje utiču na sterilitet bračnih parova - ističe Nikitović i dodaje da na povećanje broja stanovnika nadležni organi mogu znatno brže da utiču smanjenjem emigracije.

Izvor: Blic.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još