Žalba tužilaštva na istragu o Šešeljevim tvrdnjama

HAG, 21. oktobra 2010. (Beta) - Tužilaštvo Tribunala u Hagu uložilo je žalbu na odluku sudija u procesu protiv Vojislava Šešelja za sprovođenje istrage povodom tvrdnje da su tužioci i istražitelji zastrašivali i uznemiravali svedoke.

Istovremeno, sudski sekretarijat je, po nalogu pretresnog veća, imenovao "prijatelja suda" (amicus curiae) koji bi tu istragu trebalo da sprovede, ali će njegov identitet ostati poverljiv.

Više svedoka bliskih Šešelju koji su proteklih godina dali i potpisali izjave tužilaštvu protiv lidera Srpske radikalne stranke, pred Tribunalom su, kao svedoci pretresnog veća, negirali istinitost tih iskaza.

Ti svedoci, nekadašnji Šešeljevi bliski saradnici Jovan Glamočanin, Aleksandar Stefanović, Zoran Rankić i drugi, tvrdili su da su izjave tužilaštvu dali pod pritiskom istražitelja i tužilaca koji su im navodno pretili, zastrašivali ih, ali i pokušali da ih podmite.

Pretresno veće sudije Žana-Kloda Antonetija (Jean-Claude Antonetti) odlučilo je letos da nezavisni "prijatelj suda" o tome sprovede istragu. U žalbi na tu odluku, tužilaštvo ocenjuje da su sudije time bespotrebno pridale pažnju "lažnim i neverovatnim optužbama osoba od kojih su mnoge povezane s političkom partijom optuženog".

Pogledajte još