Sveta mesta u Japanu

Sveta mesta u Japanu – Utaki Kukedo, zvaničan je naziv izložbe crno-belih fotografija autora Osami Arikate iz Tokija

Kukedo  - Sveta mesta kukedo, gde se mole za pokoj rano umrle dece, postoje odvajkada širom Japana. Većina njih se nalazi na obalama reke. Međutim kukedo u prefekturi Šimane, na zapadu Japana, je pećina otvorena prema moru, i za nju postoji narodno verovanje da predstavlja granicu između ovog i onog sveta. Roditelji, čija su deca umrla, na tom mestu slažu kamenje i mole se budističkom božanstvu Đizou (Ksitigarbha – badhisattva), zaštitniku dece, za njihovo blaženstvo. Ostavljaju igračke i druge razne predmete kojima bi se deca na onom svetu poslužula i razonodila. 

Utaki  -
Sveta mesta na kojima obitavaju božanski zaštitnici sela na najjužnijim japanskim ostrvima. Svako selo ima obavezno jedan ili više utakija i sve svetkovine i druge društvene aktivnosti seoske zajednice se odvijaju na njima. Obično se nalaze na bregovima ili na proplancima planina. Središte utakija je ogromno drvo ili veliki kamen, bez ikakvih građevina. 

Kako je na otvaranju rekao Hiroši Jamasaki, umentikov prijatelj i jedan od organizatora izložbe: „Ove slike imaju izuzetan umetnički kvalitet. Osakija zovu umetnik senke, a senka i svetlost u japanskoj kulturi jednako su važne, jer da  je svetlost bez senke ne bi bila vidljiva i obrnuto“.

Reč je o klasičnoj crno-beloj fotografiji, izuzetno sofisticiranoj vizuri. Čak i ako se ne zna kontekst u kome su ova mesta predstavljena atmosfera kojom odišu radovi nosi izvesnu dozu mistike i spokojstva.

Izložbu je svečano otvorio njegova ekselencija ambasador Japana, gospodin Tadaši Nagai, rečima da mu je drago što u Beogradu ima prilike da upozna japanskog umetnika koga u Japanu možda ne bi upoznao. 

Umetnik Osami Arikata takođe je bio prisutan i biće u Beogradu sve do 20. oktobra do kada izložba traje. On je ujedno autor nekoliko fotomonografija, a njegove fotografije nalaze se u japanskom izdanju monografije o manastiru Hilandar.

U New Momentu će 18. oktobra u 11.00 biti promocija knjige "Uepekere" autora Osami Gizoa (1908 – 1994). 

Knjiga „Uepekere iz oblasti Ćitose“ je plod dugogodišnjeg rada na sakupljanju narodnih priča i druge usmene tradicije starosedelačkog naroda Ainu na ostrvu Hokaido. Knjiga sadrži 13 narodnih priča („uepekere“ na Ainu jeziku), koje slikovito prikazuju njihov pogled na prirodu, život i smrt.  

N.D.

Pogledajte još