DEVET EVRA GODIŠNJE: Španski grad Zamora uvodi porez na pse

Umorne od plaćanja za čišćenje psećeg izmeta na ulicama, vlasti španskog grada Zamore, u kojem broj pasa premašuje broj dece, odlučile su od početka iduće godine da uvedu porez na pse.

- Vlasnici pasa trebalo bi da u određenoj meri doprinesu podmirenju troškova - rekao je Dijego Bernardo, gradski ministar finansija.

Dodao je da nisu baš svi srećni zbog novog poreza koji bi trebalo da iznosi devet evra godišnje.

- Porez je izazvao podeljene reakcije. Neki se uopštee ne slažu, neki su se pomirili s tom činjenicom, a neki ga prihvataju. Nisu sve reakcije negativne - rekao je.

Grad očekuje da će godišnje tako prikupiti između 50.000 i 90.000 evra za izgradnju više mesta za šetanje pasa, čišćenje ulica i nabavku kesica za izmet.

Sličan zakon već je uvelo nekoliko gradova na svetu, uključujući holandski Hag od 120 evra po psu koji se srazmerno povećava za svakog dodatnog psa.

Nešto drugačiji pristup problemu imao je prošle godine gradonačelnik Madrida koji je pokušao da uvede obvezno uzimanje DNK pasa kako bi se mogli identifikovati i kazniti vlasnici koji ostavljaju njihov izmet na ulici. Ali, nakon izbora novog gradonačelnika, plan je odbačen.

Izvor: Hina
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još