Zajednički apel uoči večitog derbija

BEOGRAD, 21. oktobra 2010. (Beta) - Fudbalski klubovi Crvena zvezda i Partizan, Zajednica Jelen Super lige i Fudbalski savez Srbije uputili su zajednički apel javnosti kako bi 139. "večiti derbi" u subotu protekao bez incidenata.

Oni su naveli da su svesni povećanog rizika koji donosi ovaj derbi u odnosu na dosadašnje utakmice.

"Zbog skorašnjih dešavanja dobili smo uverenja od državnih organa da su spremni da učine sve kako bi predupredili nerede i kršenje zakona. Sa posebnom paznjom pristupiće se neposrednoj zaštiti aktera derbija, službenih lica i svih ostalih učesnika derbija", navodi se u saopštenju.

Zajednica Super lige kao organizator takmičenja i Crvena zvezda kao organizator utakmice spremni su da uz saradnju MUP-a i Partizana na adekvatan način organizuju utakmicu uz potpunu bezbednost i u skladu sa propisima.

"Interes srpskog fudbala i društva u celini je da se meč odigra u sportskoj atmosferi, bez incidenata i da se otkloni ružna slika stvorena poslednjih dana u javnosti", navodi se u saopštenju.

Apeluje se na navijače da sportskim i korektnim navijanjem, bez bilo kakvih incidenata i upotrebe zabranjenih navijačkih sredstava, dokažu da nisu huligani i da najznačajnija utakmica srpskog fudbala, dešavanja pre i posle nje mogu da proteknu u uzornoj atmosferi i da predstavlja istinski sportski spektakl.

Apel je upućen sadašnjim i nekadašnjim akterima derbija, kao i svim sportskim radnicima da u zvaničnim izjavama budu umereni i korektni, uz poštovanje rivala.

U zajedničkom saopštenju fudbalski klubovi Crvena zvezda i Partizan, Zajednica Jelen Super lige i Fudbalski savez Srbije izjavili su da se "odlučno distanciraju od svih koji diskredituju svakog pravog fudbalskog navijača i da će se svim snagama boriti za vraćanje i očuvanje ugleda i dobrog imena športskih klubova i srpskog sporta".

"Mi ćemo koristiti sva dostupna i legitimna sredstva kako bi se osiguralo da se događaji poput nedavnih iz Đenove, više nikad ne ponove. Nećemo dozvoliti da nekolicina vandala uzurpira sport, a samim tim i nanese štetu ne samo imidžu klubova, nego i srpskoj drzavi u celini".

"Mi ćemo se pobrinuti da sportisti ne odrastaju okruženi nasiljem i mržnjom, a da se vaspitaju u duhu pravih sportskih vrednosti i steknu pravilan gradanski stav. Nećemo dozvoliti da ljude, koji veruju u klubove i podrzavaju ih u njihovoj sportskoj borbi, bilo ko i bilo kada koristi u svrhu dostizanja svojih nesportskih ciljeva", navodi se u saopštenju.

Radi postizanja ciljeva oni su pozvali da se ujedine napori države, klubova, navijača i celokupnog društva u borbi protiv nasilja u sportu.

Pogledajte još