Deveto kolo u znaku večitog derbija

BEOGRAD, 22. oktobra 2010. (Beta) - Fudbalsko prvenstvo Srbije nastaviće se u subotu utakmicama devetog kola Super lige, najznačajnijeg u dosadašnjem toku sezone, jer će se u njemu igrati večiti derbi između Crvene zvezde i Partizana.

Dodatnu dimenziju 139. duelu crveno i crno-belih, prvom u ovoj sezoni, daće povećan rizik od izgreda huligana zbog čega je bilo dovedeno u pitanje i samo održavanje derbija.

Predstavnici oba kluba, Zajednice superligaša, Fudbalskog saveza Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova tek su juče definitivno odlučili da se meč igra, jer bi svakim odlaganjem bila ugrožena prava iskrenih navijača.

Opšti utisak je, međutim, da će rezultat derbija možda i prvi put biti u drugom planu, a da će pažnja javnosti biti usmerena na obično sporedna dešavanja.

Kapacitet stadiona Crvene zvezde iz bezbednosnih razloga biće smanjen za 20.000 mesta, a sa južne tribine, na kojoj se okupljaju navijači Partizana, odavno su sklonjena sedišta. Meč će početi u 13 sati kako bi se sve odvijalo po danu.

Upravo takva situacija privukla je i ogroman broj medija iz inostranstva, kojima je Srbija postala atraktivna posle nereda huligana u Đenovi zbog kojih je prekinut duel "orlova" sa reprezentacijom Italije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

"Muka mi je od tog derbija i stanja u kojem se fudbal nalazi", ocenio je u izjavi za Sportski žurnal srpski patrijarh Irinej, koga je cela situacija primorala da prvi put javno govori o fudbalu.

Irinej je pozvao sve učesnike derbija da pokažu dostojanstvo.

"Ako ima malo svesti, malo kulture, treba da budu sportisti i da tako i prate sportski događaj. Jer, ovo što se dešava, to je dekadencija svega... Sportsko navijačko opredeljenje ne sme da bude razlog za međusobne sukobe istog naroda", istakao je Irinej.

Samim ekipama rezultat će biti prioritet. Domaća ekipa Zvezde pobedom bi ostavila najvećeg rivala šest bodova iza sebe. Partizanu bi tri boda donela čelnu poziciju na tabeli zbog bolje gol razlike.

Ostali mečevi devetog kola Super lige igraće se u senci derbija.

Zanimljivo bi trebalo da bude u nedelju u Novom Sadu gde će trećeplasirana Vojvodina od 13.30 pokušati da pobedom nad OFK Beogradom nastavi trku za vodeće mesto sa Zvezdom i Partizanom.

Vojvodina trenutno ima 18 bodova, četiri boda manje od Zvezde, jedan bod manje od Partizana.

Korak iza Vojvodine nalaze se fudbaleri Rad, koji će, takođe u nedelju, ali od 14.30, u Subotici gostovati kod petoplasiranog Spartaka sa namerom da ostvare i petu pobedu uzastopce.

Ostali mečevi igraće se u subotu od 14.30 kada će Borac biti domaćin Inđiji, Smederevo Hajduku, Jagodina će dočekati Slobodu Sevojno, Metalac će biti gost kod BSK-a, a Čukarički će putovati u Ivanjicu na megdan Javoru.

 

Pogledajte još